VIDEO. Un militar din Capitală, numit și „Da Vinci”, impresionează cu talentul său. Află istoria tânărului din brigada „Ștefan cel Mare”

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / IT/Ştiinţă / Populare / Social / 3 iunie, 2021, 16:00

De aproape un an, tânărul Artiom Maimescul combină serviciul militar cu arta. În timpul liber, acesta pictează pereții cazarmei, dar și cei ai unei grădinițe din apropiere. Numit și „Da Vinci” de către camarazii săi, tânărul nu știa că are un astfel de talent până să vină la armată. În prezent, acesta activează în cadrul Brigăzii II de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” din Capitală. 

Autoare: Cristina Vasilașcu

La cursul de instruire la Bulboaca în primul meu serviciu de planton pe companie, aflându-mă în serviciu noapte, pentru a nu adormi am văzut registrele de pe masă, iar în interiorul lor este reprezentată stema Armatei Naționale, acel vultur în coroană. Eu am încercat să desenez acea stemă în carnetul meu de lucru și mi-a reușit. A observat desenul meu și Comandantul din companie și mi-a spus că atunci când venim în brigadă va trebui să desenez același desen, doar că pe perete. Eu atunci așa m-am șocat, cum așa ceva? Eu am desenat pe foaie, da acolo este perete, alte dimensiuni. Când am revenit în brigadă am desenat și pe perete. Credeam că nu-mi va reuși, dar mi-a reușit și mai bine decât ceea ce era la mine în carnet”, a spus tânărul.

Artiom recunoaște că o dată cu fiecare lucrare își perfecționează abilitățile de a picta. Soldatul spune că nu are studii în domeniu, dar nu știe de la cine a moștenit talentul. „Eu încă singur nu înțeleg cum îmi reușește totul. De fapt, eu îmi pun singur obstacole prin crearea lucrărilor mai dificile pe zi ce trece. Eu niciodată nu m-am gândit că-l voi putea desena pe Ștefan cel Mare sau alte persoane/obiecte, eu doar am încercat și mi-a reușit”, a recunoscut Artiom.

În apropiere de peretele unde este pictat Ștefan cel Mare, tânărul vrea să relateze istoria și viața marelui domnitor. În partea dreaptă va fi Mănăstirea Putna, iar în stânga – Cetatea Soroca.

Toate lucrările pe care le face tânărul sunt în creion. „Cu culori este mai greu de lucrat fiindcă pentru a picta pe perete este nevoie de vopsea superioară, tot ce am făcut în culori este cu vopsea interioară. Amestecam un conținut anume de vopsea emulsie, iar cu vopsea concentrată obțineam nuanța dorită. Trebuie să fii atent atunci când amesteci pentru a obține exact culoarea de care ai nevoie și cantitatea respectivă, fiindcă ea repede se usucă și elementar restul se aruncă”, a mai spus soldatul.

Chiar dacă unele lucrări necesită mult timp, Artiom spune că întregul proces îi aduce satisfacție. Tânărul planifică să activeze în cadrul Armatei Naționale, iar concomitent să studieze și la o facultate de arte. „Ministrul Apărării a venit la noi în Brigada II pentru a face cunoștință cu mine personal, și mi-a promis că mă va ajuta să fac studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Eu voi face aceste studii pentru a mă perfecționa”, a mai specificat Artiom.

În următoarea perioadă, tânărul soldat vrea să picteze o „icoană a brigăzii”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X