Cum urmează a fi repartizate cele 600 de milioane de euro din planul UE pentru R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 4 iunie, 2021, 15:18

Președinta Maia Sandu a adus mulțumiri pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană îl oferă țării noastre. De asemenea, au fost anunțate câteva cifre pentru cei cinci piloni din Planul de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, dar și garanții financiare.

„Acest plan de recuperare economică ne este oferit într-un moment de mare dificultate pentru Republica Moldova. Trecem și prin criza pandemică, și prin criza economică. O mare parte din companiile și agenții economici din Republica Moldova au fost afectați de această criză economică, sunt mulți oameni care și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut veniturile, și acest program ne va ajuta ca să recuperăm economia mult mai repede, și să-i putem ajuta pe cei care au mare nevoie de acest ajutor”, a declarat Maia Sandu.

Cum urmează a fi repartizate cele 600 de milioane de euro din planul UE pentru R. Moldova:

– Circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici;

– Pentru al doilea pilon, cel care prevede susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre, sunt planificate în jur de 100 de milioane de euro;

– Pentru al treilea pilon ce prevede investiții în infrastructură este vorba despre o sumă de 230 de milioane de euro.

Vreau să menționez aici că în acest pilon sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă. Vă amintesc că aceasta a fost solicitarea noastră concretă și în timpul discuțiilor pe care le-am avut în ianuarie, în cadrul vizitei la Bruxelles”, a menționat șefa statului.

– Pentru pilonul patru, care presupune sprijin pentru educație, sunt planificate 25 de milioane de euro;

– Pentru pilonul care ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului în acest sens sunt planificate 25 de milioane de euro;

Suntem onorați că la moment Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Și înțelegem foarte bine că aceste resurse se pot materializa dacă va exista un efort serios din partea tuturor instituțiilor țării. Efort pentru ca acești bani să fie folosiți în interesul cetățenilor. Dovezi clare ca instituțiile Republicii Moldova sunt capabile să oprească corupția, sunt capabile să reformeze sistemul judecătoresc, sunt capabile să îmbunătățească mediul de afaceri”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a discutat vineri dimineață, 4 iunie, cu Misiunea Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, Director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere. Oficialii europeni au sosit la Chișinău pentru a prezenta detaliile Planului de redresare economică, oferit Republicii Moldova în urma discuțiilor din ianuarie la Bruxelles.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X