(DOC) Șeful Penitenciarului nr. 12 – Bender riscă să fie demis din funcție. Ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilității

Autor: , in Actualitate / Social / 4 iunie, 2021, 14:09

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat vineri, 4 iunie, că a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către șeful Penitenciarului nr. 12 din orașul Bender, Oleg Sainsus. Atfel, va fi sesizată Administația Națională a Penitenciarelor (ANP) pentru demiterea acestuia din funcția actuală.

Procedura de control a fost inițiată de către ANI, în baza unei sesizări în care se denunța faptul că subiectul administrează afacerile sale în timp ce deține calitatea de funcționar public cu statut special.

Inspectorul de integritate a acumulat probatoriul necesar și a stabilit că, șeful Penitenciarului a deținut mai multe funcții publice cu statut special, începând cu anul 2016. Însă, din anul 2001 până în anul 2019, acesta și-a administrat și întreprinderea individuală. În baza informațiilor oferite de ASP, întreprinderea a fost înregistrată cu activitatea în domeniul comerțului cu amănuntul al produselor alimentare, băuturi și produse de tutun, textilelor, îmbrăcămintei, produse din piele, etc.”, au precizat reprezentanții ANI.

Conform legislației speciale a ANI, din momentul accederii în funcție, în anul 2016, Oleg Sainsus a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate. Însă, această acțiune nu a fost întreprinsă, fapt pentru care a admis încălcarea acestui regim juridic.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, șeful Penitenciarului nr. 12 din orașul Bender, Oleg Sainsus, a invocat că firma nu a înregistrat activități și din anul 2019 a fost radiată din Registrul de Stat.

Totuși, inspectorul de integritate a contrazis explicațiile subiectului prin faptul că documentele furnizate de ASP demonstrează deținerea activă a calităților de fondator și administrator, indiferent de prezența sau lipsa unei activități economice”, au menționat reprezentanții ANI.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, șeful Penitenciarului nr. 12 riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Totodată, ANI va sesiza ANP pentru demiterea acestuia din funcția actuală.

Oleg Sainsus este în drept să conteste actul de constatare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X