Germania și Marea Britanie denunţă interviul cu Protasevici difuzat de televiziunea belarusă: „E realizat sub constrângere”

Autor: , in Externe / Social / 4 iunie, 2021, 17:38

Marea Britanie și Germania reacționează după difuzarea interviului cu opozantul Roman Protasevici, de către televiziunea de stat belarusă. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, l-a catalogat drept „tulburător”, estimând că a fost „în mod clar realizat sub constrângere”.

Și purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a catalogat interviul drept „o ruşine”.

Persecuţia celor care apără drepturile omului şi libertatea media în Belarus trebuie să înceteze”, a afirmat într-o postare pe Twitter, Dominic Raab, adăugând că toate „persoanele implicate în turnarea şi realizarea sub coerciţie a interviului trebuie să răspundă”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Și purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a calificat acest interviu drept „o ruşine pentru postul care l-a difuzat şi pentru liderii belaruşi”, denunţând „dispreţul lor total pentru democraţie şi, trebuie să spunem şi acest lucru, dispreţul lor pentru fiinţele umane”.

Toate gândurile noastre se îndreaptă către acest tânăr şi toţi ceilalţi cetăţeni din Belarus care sunt trataţi atât de inuman pentru convingerile lor, în condiţiile în care ei luptă pentru drepturile civile”, a adăugat Steffen Seibert.

Vezi și: (VIDEO) Interviu cu Protasevici. L-a lăudat pe Lukașenko și a plâns, iar familia jurnalistului susține că interviul a fost realizat sub amenințare

Jurnalistul şi militantul de opoziţie Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai împreună cu partenera sa Sofia Sapega, după ce zborul lor Ryanair care efectua o cursă între Atena şi Vilnius a fost interceptat de un avion de vânătoare belarus.

Roman Protasevici l-a lăudat pe Lukaşenko, în recentul interviul difuzat în Belarus

În acest al treilea interviu difuzat de televiziunea de stat din Belarus, tânărul de 26 de ani mărturiseşte că a îndemnat la participarea la manifestaţii antiguvernamentale anul trecut. De asemenea, el îl laudă pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Această atitudine surprinzătoare pentru cofondatorul şi fostul redactor şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram a făcut-o vineri pe şefa opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia să afirme că interviul a fost realizat „sub presiune”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X