Peste 100 de seturi de echipamente medicale, distribuite instituțiilor medico-sanitare din patru localități ale R. Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de UE

Autor: , in Social / 4 iunie, 2021, 09:23

108 reprezentanți ai sistemului medical din Bălți, Drochia, Dondușeni și Glodeni, au primit genți medicale de urgență, dotate cu cântar electronic de mână cu geantă și pediometru. Aceste echipamente vor putea fi folosite în contextul vizitelor la domiciliu pentru supravegherea copilului sănătos.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, fiecare set oferit reprezentanților sistemului medical costă 1.443 de lei.

În cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, CCF Moldova a distribuit echipamentele sus-menționate în cele 4 localități pilot din cadrul proiectului.

Am distribuit în partea de nord a țării genți medicale cu echipament pentru vizite la domiciuliu. Este un echipament foarte simplu: pediometru pentru a măsura lungimea copilului, un cântar, o geantă textilă pentru a pune copilul, o panglică centimetrică pentru a măsura circumferința craniului. Geanta este repartizată și cu spațiu special pentru broșuri sau fișele de observare a copilului. Prin această donație sperăm să le ușurăm un pic munca asistentelor medicale, să le pregătim pentru vizitele la domiciliu care sunt extrem de importante, sunt funtdamentul dezvoltării ulterioare a copilului și un sprijin pentru familiile cu copii de vârstă mică”, a menționat Liliana Rotaru, președinta organizației CCF Moldova.

Suntem extrem de fericiți să fim astăzi alături de asistenții din Municipiul Bălți, munca lor este extrem de importantă, pentru că de sănătatea, de educația copiilor depinde viitorul nostru, viitorul Republicii Moldova”, a spus consulul General al României la Bălți, Petrișor-Ionel Dumitrescu.

Noi ne bucurăm foarte mult de reușita acestui proiect, suntem bucuroși de tot aportul adus de CCF Moldova și de partenerii care s-au implicat în realizarea acestui proiect, pornind de la instruirile de care au beneficiat doamnele asistente sociale și urmat de echipamentul care a fost oferit. Dacă în vizita lor la domiciliu asistentele sociale vor observa anumite aspecte ce țin de asistența socială și le vor semnala, toate aceste activități vor fi în beneficiul familiei și respectiv în beneficiul sănătății mebrilor familiei”, a punctat vicepreședintele Raionului Glodeni, Oxana Albu.

Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundația Star of Hope Romania și finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI), a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, în perioada 1 aprilie 2020 – 30 septembrie 2021.

„Sunt niște lucruri foarte importante pentru activitatea asistentelor la domiciliu și sper că o să fie și o bucurie pentru mame pentru că nu o să trebuiască să se deplaseze în centrele de sănătate pentru ca să facă aceleași măsurări lunare pentru micuții săi. La fel pentru a procura un asemenea echipament medical este extrem de complicat pentru o instituție medicală, noi însă le-am obținut printr-o donație, mult mai simplu, mult mai rapid, pentru ce suntem foarte recunoscători”, a conchis Rodica Margarint asistent medical șef, Instituţia Medico-Sanitară Publică, Centrul Medicilor de Familie Municipal Bălţi.

Valentina Stelea, asistentă medicală din raionul Glodeni a menționat că „copiii sunt viitorul nostru și trebuie să avem o generație sănătoasă iar acest proiect ne-a ajutat să formăm unele abilități importante pentru a veghea dezvoltarea copiilor noștri”: „Ne-au fost oferite gențile medicale, care o să ne permită să facem vizitele noastre mai calitative și sper că o să avem mai mult succes în lucrul nostru de zi cu zi”.

Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, asigurând accesul tuturor copiilor la servicii medicale de calitate în comunitate. În cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, au fost realizate următoarele acțiuni:

-În noiembrie 2020 – ianuarie 2021 au fost desfășurate seminare de instruire pentru 130 de asistente medicale din Republica Moldova și România referitor la efectuarea calitativă a vizitelor la domiciliu și reabilitatea bazată pe comunitate.

-În ianuarie 2021 a început procesul de mentorat a vizitelor la domiciliu. În perioada ianuarie-aprilie 2021, asistentele medicale din ambele țări au realizat 3.032 vizite la domiciliu, mentorii au realizat 83 vizite de mentorat, în timpul cărora au stabilit un contact direct de colaborare cu asistentele medicale, au oferite suport în realizarea /îmbunătățirea realizării vizitelor la domiciliu.

-1.664 beneficiari direcți (copii până la 3 ani și femei însărcinate în ultimul trimestru de sarcină) – au fost incluși în baza de date.

-În luna mai a început prezentarea unor emisiuni televizate pentru părinții copiilor mici și viitorii părinți, care constă dintr-un ciclu de 24 emisiuni (12 în Republica Moldova și 12 în România) în care specialiștii CCF Moldova, Star of Hope România, dar și alți invitați vor aborda subiecte despre cea mai frumoasă perioadă a tuturor părinților, începând de la perioada sarcinii, nașterea copilului și primii ani de viață ai copilului.

Structurile de Management ale Programului România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină comunitățile din zonele de frontieră în identificarea unor soluții comune pentru problemele similare cu care acestea se confruntă. Toate informațiile referitoare la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 le puteți regăsi aici: www.ro-md.net.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X