Reacția ANRE la ultimatumul agricultorilor privind plafonarea prețurilor la carburanți

Autor: , in Actualitate / Economic / 4 iunie, 2021, 13:11

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a luat act de declarația prin care Federația Națională a Patronatelor din Agricultură și Industria Alimentară în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” cer, în termen de 10 zile, plafonarea prețurilor la carburanți și susține că urmează să ia o decizie în acest sens până la 14 iunie.

Agenția reamintește că, începând cu 12 mai, a fost inițiată procedura de elaborare a proiectului unei noi Metodologii de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

„În cadrul acestui proces, ANRE a organizat la 20.05.2021, 26.05.2021 și 02.06.2021 ședințe, inclusiv publice, în cadrul cărora a supus consultărilor noua Metodologie, astfel încât toate părțile interesate să poată înainta propuneri constructive referitor la noul act de reglementare. La această etapă, în conformitate cu prevederile legale, proiectul Metodologiei se află la faza obligatorie de expertizare/avizare la instituțiile de resort, urmând ca pe parcursul săptămânii următoare să fie stabilită data exactă a ședinței publice de aprobare a acesteia. Pe această cale, ANRE reiterează rugămintea adresată structurilor respective să prezinte avizele corespunzătoare într-o perioadă cât mai scurt posibilă, pentru încorporarea propunerilor acestora în textul actului elaborat, scopul final fiind îmbunătățirea conținutului acestuia”, se arată într-un comunicat al Agenției.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că noua Metodologie urmează să fie elaborată și aprobată în termen de o lună de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, adică la 14 mai.

„Astfel, pentru respectarea exactă a prevederilor legale, ANRE depune toate eforturile pentru ca noua Metodologie să fie examinată și aprobată într-o ședință publică a Consiliului de Administrație al Agenției, până la data de 14 iunie”, se mai arată în comunicat.

Agricultorii, nemulțumiți de majorările nejustificate ale prețurilor la carbuanți din ultima perioadă, a cerut plafonarea prețurilor, amenințând altfel cu proteste.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X