(VIDEO) Condițiile ca Moldova să primească ajutorul financiar de la UE: Două legi care ar trebui promovate în toamnă, de Parlament

Autor: , in Actualitate / Politic / 4 iunie, 2021, 10:07

Un Parlament și un Guvern care să promoveze reforme și legi care să contribuie la lupta împotriva corupției, reprezintă principala condiție ca Republica Moldova să beneficieze de cele 600 de milioane de euri, sprijin financiar promis de către Uniunea Europeană pentru următorii 2 ani.

Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, prezentă vineri la Chișinău pentru a discuta cu președinta Maia Sandu despre planul de recuperare economică în valoarea de 600 de milioane de euro, promis de UE, a exemplificat și unele condiții pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutor.

„Condiția principală pentru punearea în practică a acestui plan este să aveți un Guvern și un Parlament pro-reforme. Doar ca să vă ofer un exemplu, condițiile pentru implementarea planului de asistență macrofinanciară, pentru a primi cea de-a doua tranșă este nevoie ca două legi să fie votate în Parlament în septembrie. Este vorba despre legile privind Serviciul Vamal și Agenția Națională pentru integritate. Iar asta se poate întâmpla doar dacă aveți un Parlament care ar fi în stare și ar dori să voteze aceste legi”, a declarat Mathernová în cadrul unei conferințe de presă comună cu președinta Maia Sandu.

Iar șefa statului a insistat că, pentru a putea beneficia de această asistență, este nevoie ca toate instituțiile statului să colaboreze în lupta împotriva corupției.

„O condiție iarăși, pentru această asistență macrofinanciară, este progres în investigarea frutului miliardului. Atunci când vorbim că dorim să obținem această susținere financiară de la UE, în cazul furtului miliardului, este nevoie de aport concret din partea Procuraturii Generale și mai departe a sistemului judecătoresc”, a precizat Sandu.

Miercuri Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește pentru 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

„Este singurul astfel de pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei țări din Vecinătatea estică”, susține deputatul european Siegfried Mureșan.

Potrivit Comisiei Europene, planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X