luni, iunie 7, 2021


Rusia atacă dolarul american și vrea să-l excludă total din fondul suveran: În ce valute vor fi păstrate rezervele

Autor: , in Economic , - 09:51

Vicepremierul Rusiei Aleksandr Novak a anunţat că ţara, bogată în petrol şi gaze, ar putea fi în curând tentată să renunţe la contractele pe ţiţei exprimate în dolari dacă administraţia americană va continua să impună sancţiuni economice ţintite, relatează CNBC și zf.ro.

„În mod ideal, am prefera să nu ne îndepărtăm de dolar, însă dacă partenerii noştri americani creează acest fel de situaţie, nu vom avea de ales decât să facem acest pas treptat“, a adăugat oficialul rus.

Comentariile acestuia vin la scurt timp după ce Rusia a anunţat că va elimina complet activele în dolari din fondul său suveran.

Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a declarat că modificările ar putea fi aşteptate în decurs de o lună. Fondul suveran al Rusiei acumulează venituri petroliere, fiind iniţial menit să susţină sistemul de pensii al ţării.

Fondul va schimba deţinerile din dolari în euro, yuani şi aur, a precizat Siluanov. Modificarea va afecta active lichide de aproximativ 119 mi­liarde de dolari, o treime din acestea fiind deţinute în dolari, potrivit Bloomberg.

Banca centrală nu intenţionează să-şi reia achiziţiile de aur ca urmare a modificărilor, a declarat o sursă familiară cu situaţia. „Decizia este una logică în contextul conflictului cu SUA“, arată Oleg Viughin, fost oficial al băncii centrale a Rusiei. „Însă din pers­pectiva raportului riscuri/ beneficii, măsura nu este probabil una atrac­tivă economic“.

În urma modificărilor, activele fon­dului suveran vor fi deţinute în pro­porţie de 40% în euro, 30% în yuani, 20% în aur şi 5% în yeni şi lire ster­line, potrivit ministrului rus de finanţe.

Anunţurile vin înaintea unui summit dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi cel american Joe Biden către finalul acestei luni, notează CNBC.

Economia rusă operează sub sancţiuni internaţionale din 2014 după anexarea Crimeei. Rolul jucat în estul Ucrainei, implicarea în alegerile americane din 2016 şi rolul în atacul cibernetic SolarWinds, printre alte incidente, i-au atras Rusiei noi sancţiuni. Rusia neagă orice implicare sau nereguli.

Preţurile petrolului au urcat cu peste 30% de la începutul anului.

În octombrie 2019, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, Rosneft, stabilea euro drept monedă de bază pentru toate exporturile noi de ţiţei în încercarea de a se proteja de impactul sancţiunilor americane.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *