FOTO. Două eleve din Capitală au câștigat un concurs internațional de inginerie. Cum arată proiectul care a cucerit juriul
Două eleve din Capitală au câștigat un concurs internațional de inginerie. Este vorba de Ana Vizitiv și Mădălina Griza. Ambele sunt olimpice la matematică și informatică, dar și prietene bune de mai mulți ani.
Cele două tinere studiază în clasa a XI-a, doar că în instituții de învățământ diferite. Ana Vizitiv este elevă în cadrul liceului „Da Vinci”, iar Mădălina Griza – în liceul „Orizont”. De curând, au participat la Concursul Internațional de Științe și Inginerie „Regeneron ISEF 2021”. La proiectul prezentat în cadrul competiției, cele două eleve au muncit timp de un an.
Autoare: Cristina Vasilașcu
„Eu am participat și anul trecut la acest concurs, dar anul acesta am decis să o fac împreună cu Mădălina. Am avut o idee nouă și am început să muncim. Noi am creat un algoritm, scopul căruia este suplinirea domeniilor medicale slab cercetate cu un sistem intuitiv de interogare, care este bazat pe informație netradițională. Ideea noastră a venit odată cu pandemia. Din moment ce apăruse virusul COVID-19 au început și diverse comentarii, blog-uri cu texte despre simptome, stări, etc. Astfel, noi cumva am venit cu acest proiect pentru a ajuta oamenii mai ușor să afle informații verificate cu privire la virus”, a explicat Ana Vizitiv.

Timp de un an, elevele au elaborat conceptul proiectului. „Am lucrat în trei mari etape pentru a putea participa la olimpiadă. Am început din august-septembrie 2020, când ne gândeam la idei, la modul de executare, care va fi produsul final sau cum vrem noi să ajutăm, la ce să contribuim. După trebuia să punem asta în practică, să scriem un cod, iar la această etapă a trebuit foarte mult să ne informăm, să învățăm un limbaj nou, elemente noi. În ultima etapă trebuia să aplicăm ideea noastră în practică. Noi am petrecut multe luni gândindu-ne la proiect, însă totul a fost cu succes și faptul că am acordat timp studierii a ceva nou nu ne-a încurcat”, a recunoscut Mădălina Griza.

La olimpiadă au participat 65 de țări din întreaga lume și peste 1900 de participanți. Premiul în valaroare de cinci mii de dolari, tinerele îl vor investi în alte proiecte. Vor să creeze grupuri speciale predestinate pentru susținerea fetelor, care sunt implicate în activități dedicate științelor exacte. De asemenea, banii îi vor utiliza pentru a-și continua studiile la universități din Statele Unite ale Americii.
„Vom investi în dezvoltare proiectului pentru că din moment ce am avut așa rezultat la competiția internațională a fost un imbold să continuăm. Eu aș vrea să-l dezvoltăm mai departe și pentru mine este și un ajutor acest premiu bănesc, pe care planific să-l utilizez în continuarea studiilor”, a specificat Mădălina.
Pentru a-și împlini visurile, Mădălina și Ana sunt deja implicate într-un proiect intitulat „Girls in STEM Moldova”. Au creat și o pagină pe Instagram – @girlsinstemoldova, unde le îndeamnă și pe alte fete să facă parte din echipa lor.

„Recent, împreună cu o altă colegă, am fondat o organizație care va susține fetele în domeniul STEF cu ajutorul Ambasadei Suediei. Noi dorim să creăm mai multe cluburi de interes în toate regiunile Republicii Moldova și să motivăm fetele să facă studiile în științe exacte, tehnologii, inginerie și matematică, fiindcă din păcate foarte puține fete sunt interesate de acest domeniu. Noi vom demonstra prin propriile experiențe că se poate și sunt sigură că noi vom reuși să inspirăm și ajutăm cât mai multe fete”, au precizat tinerele.
Proiectul elaborat de cele două tinere în cadrul concursului internațional se numește „Augmeting Under-Researched Medical Domains with an Intuitive Queryng System on Resourceful Crowd-Collected Datta”.
Comentarii