marți, iunie 8, 2021


Procuratura confirmă redeschiderea dosarului penal privind achiziția de energie electrică din Ucraina; Schema ar fi fost elaborată de Dodon și Plahotniuc

Autor: , in Actualitate Economic , - 12:10

Procuratura Generală verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina, dar precizează că investigațiile se desfasoară ”in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz.

Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS.

„Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz. Precizăm că, soluția dispusă ieri de Judecatoria Chisinau, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat, care a depus anterior o plângere la Procuratura Generală în acest caz, susține că schema ar fi fost elaborată de oligarhul Vladimir Plahotniuc și liderul socialist Igor Dodon, ultimul în funcția de Ministru al Economiei în acea perioadă.

Potrivit acestuia, atunci în procesul de achiziționare a energiei electrice a intervenit o companie căpușă, cu legături în off-shore, care a unflat artificial prețurile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *