joi, iunie 10, 2021


Scandal la EURO 2020: UEFA cedează presiunilor Rusiei și obligă Ucraina să-și schimbe tricourile

Autor: , in Sport , - 14:21

UEFA a declarat pentru France Presse că Ucraina trebuie să schimbe tricourile naționalei de fotbal, după ce Rusia a depus o plângere privind mesajele ostile de pe echipament.

Este vorba de tricourile pe care apar conturul Ucrainei care include peninsula Crimeea, dar și mesajul „Glorie eroilor”.

Potrivit UEFA, mesajul este unul politic, cu alte cuvinte inadmisibil într-o competiție sportivă.

Ucrainei nu i se va cere însă să renunțe și la hartă. Conturul respectiv include și peninsula Crimeea, invadată și anexată de Rusia în 2014 de la Ucraina, fapt nerecunoscut și condamnat de comunitatea internațională. ONU recunoaște în continuare Ucraina în granițele care includ și peninsula.

Federaţia rusă de fotbal (RFS) a anunţat, marţi seara, că a adresat o scrisoare Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) pentru a denunţa noul tricou al selecţionatei ucrainene pentru turneul final al EURO 2020, pe care figurează Crimeea anexată şi sloganuri patriotice, informează.

„Atragem atenţia în această scrisoare asupra utilizării de motive politice pe tricoul selecţionatei ucrainene, ceea ce este împotriva principiilor de bază ale regulamentului UEFA pentru echipament”, a precizat serviciul de presă al RFS, citat de agenţiile ruse de presă, cu trei zile înainte de debutul EURO 2020.

„Fotbalul este un sport care trebuie să rămână în afara politicii”, a adăugat RFS.

„Aprobând un astfel de echipament, UEFA a creat un precedent, pentru că la următorul mare turneu, noi vom putea vedea alte ţări folosindu-şi echipamentul cu scopuri politice”, a mai precizat serviciul de presă al Federaţiei ruse.

Pe Facebook, Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta „echipamente speciale” şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *