Agenţia Europeană a Medicamentului a identificat un alt efect advers al vaccinului AstraZeneca

Autor: , in COVID-19 / 11 iunie, 2021, 19:20

Agenţia Eorpeană a Medicamentului a identificat vineri o altă afecţiune rară a sângelui ca posibil efect secundar al vaccinului AstraZeneca (AZN.L) şi a declarat că analizează cazurile de inflamaţie a inimii (cardiomiopatie) după imunizarea cu toate vaccinurile anti-Covid, informează Reuters, citată de Mediafax.

Comitetul de siguranţă al EMA a declarat că sindromul de scurgeri capilare trebuie adăugat ca un nou efect secundar la prospectul vaccinului AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria.

Persoanele care au suferit anterior de această afecţiune (plasma sanguină) – scurgerile lichide din cele mai mici vase de sânge care cauzează umflături şi scăderea tensiunii arteriale, nu ar trebui să primească vaccinul, a adăugat EMA.

Autoritatea de reglementare a început să analizeze aceste cazuri în aprilie şi recomandarea se adaugă altora privitoare la vaccinul AstraZeneca, după ce serul a fost asociat cu cazuri foarte rare şi potenţial letale de coagulare a sângelui.

Luna trecută, EMA a recopmandat să nu se utilizeze a doua doză AstraZeneca pentru persoanele care au probleme de coagulare, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Comitetul a analizat 6 cazuri validate de sindrom de scurgeri capilare la persoane, în majoritate femei, care au primit Vaxzevria, inclusiv un deces. Trei au avut un istoric al afecţiunii.

Peste 78 de milioane de doze de Vaxzevria au fost administrate în Uniunea Europeană, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia şi Marea Britanie.

Autoritatea de reglementare britanică, MHRA, a declarat joi că a primit 8 rapoarte de sindrom de scurgeri capilare în contextul a peste 40 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca administrate şi, în prezent, nu vede o legătură cauzală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X