Motivul pentru care stadioanele din Dublin și Bilbao au pierdut dreptul de a organiza EURO 2020, deși arată extraordinar

Autor: , in Externe / 11 iunie, 2021, 17:57

La finalul lunii aprilie 2021, UEFA a decis că Dublin şi Bilbao nu vor mai organiza meciuri de la EURO 2020.

Atunci când Michel Platini a avut ideea, în 2014, pentru un turneu final EURO 2020 găzduit de 13 ţări, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea competiţiei, pe lista iniţială se aflau Bruxelles, Dublin şi Bilbao, oraşe care acum nu se mai regăsesc între cele care organizează EURO 2020.

Dacă Dublin şi Bilbao au fost eliminate în aprilie 2021, Bruxelles a ieşit complet din cursă în 2017, scrie digisport.ro.

Primele două oraşe nu şi-au putut lua angajamentul că la meciurile organizate de ele vor avea acces spectatori într-un procent de cel puţin 25 la sută din capacitatea arenelor, în timp ce la Bruxelles răspunsul municipalităţii a fost mult mai dur: nu avem bani să construim un stadion nou în timp util.

Bruxelles a pierdut organizarea EURO 2020 din cauza lipsei garanţiilor pentru un stadion nou

„Până în ultimul moment, am făcut tot ce am putut pentru a obţine o amânare suplimentară din partea UEFA. Neobţinerea găzduirii unor meciuri de la EURO 2020 nu semnifică neapărat încheiera dosarului stadionului. Ne este absolut necesar un nou stadion de 45.000 de locuri”, se arăta într-un comunicat al forului fotbalistic belgian acum trei ani şi jumătate.

Construirea stadionului din Bruxelles fusese atribuită în 2014 grupului BTP Ghelamco, însă lucrările nu au început nici măcar la finalul anului 2017.

Dublin şi Bilbao, excluse dintre organizatoarele EURO 2020 pentru că nu garantau prezenţa spectatorilor

După ce au amânat cu un an organizarea EURO 2020 din iunie-iulie 2020 în iunie-iulie 2021, la începutul acestui an, după începerea vaccinării contra COVID-19, UEFA a solicitat tuturor oraşelor asigurări că pe stadioane vor putea fi spectatori. În funcţie de legislaţia şi situaţia din fiecare ţară, dar cel puţin într-un procent de 25 la sută.

După ce au existat şi câteva amânări ale datei limită pentru oferirea unui răspuns, federaţiile de la Dublin şi de la Bilbao nu au putut obţine de la oficialităţile ţărilor/regiunilor lor asigurări ferme.

În aceste condiţii, UEFA a mutat meciurile de la Bilbao la Sevilla, iar pe cele de la Dublin la Sankt Petersburg.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X