Oficial al Ministerului Sănătății: Riscul fumătorilor de a se îmbolnăvi de COVID-19, cu 50% mai mare decât al nefumătorilor
Consumul de tutun e responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. În contextul situației pandemice, observațiile OMS arată că fumătorii sunt de șase ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.
Potrivit Danielei Demișcan, șefa Direcției politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, riscul fumătorilor de a se îmbolnăvi de COVID-19 este cu 50% mai mare decât al nefumătorilor.
Infecția COVID-19 afectează predominant plămânii, iar fumatul, la fel, dăunează plămânilor. Conform cercetărilor efectuate la nivel mondial, se determină o incidență mai mare a complicațiilor pulmonare severe post-COVID-19 la fumători în comparație cu nefumătorii și cu o rată înaltă de deces din cauza infecției COVID-19.
De asemenea, fumătorii sunt mai predispuși să sufere de boli cardiace, accident vascular cerebral, cancer, boli pulmonare cronice și diabet, toate acestea fiind comorbidități importante pentru dezvoltarea bolilor severe, care afectează negativ rezultatul clinic la pacienții afectați de COVID-19 – accentuează Daniela Demișcan.
Nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea omorî o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem. Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-le, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă, care creează dependență.
Comentarii