Cum explică guvernatorul BNM deprecierea leului

Autor: , in Actualitate / Economic / 14 iunie, 2021, 12:55

Guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu susține că instituția pe care o conduce nu urmărește deprecierea leului moldovenesc, cauzele pentru care moneda națională s-a devalorizat în ultimele luni ține mai multe de trendurile internaționale.

Armașu a declarat că „în Republica Moldova este implementat un regim flotant al cursului de schimb, iar astfel nivelul acestuia este determinat de evoluțiile cererii și ofertei pe piața valutară locală.

„Banca Națională a Moldovei nu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb, obiectivul său fundamental fiind stabilitatea prețurilor. BNM poate interveni pe piața valutară internă doar pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb, fără a prejudicia obiectivul său fundamental. Respectiv, acțiunile BNM nu sunt orientate spre deprecierea sau aprecierea monedei naționale”, a declarat Armașu.

El a mai spus că „deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale”.

„Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale”, a mai spus Armașu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X