CEC a exclus cele trei secții de votare de pe teritoriul necontrolat de Chișinău

Autor: , in Politic / 15 iunie, 2021, 16:43

Comisia Electorală Centrală (CEC) a modificat hotărârea prin care a deschis 44 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dintre care trei pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC de marți, 15 iunie.

Este vorba despre secțiile de votare care urmau a fi deschise în orașul Tighina (2) și localitatea Corjova (1).

Potrivit CEC, decizia a fost luată urmare discuțiilor din cadrul Comisiei Unificate de Control pe marginea subiectului dat și în vederea neadmiterii acțiunilor ce ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Inspectoratul General al Poliției a constatat dificultăți pentru forțele de ordine întru asigurarea bunei funcționalități a procesului electoral în secțiile de votare din municipiul Bender și comuna Corjova, raionul Dubăsari.

„Cât vizează celelalte secții de votare, Comisia a fost informată despre disponibilitatea asigurării măsurilor stabilite privind menținerea ordinii publice în localitățile unde își au sediul aceste secții”, se arată într-un comunicat al CEC.

Conform datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot ai R. Moldova.

Amintim că, anterior, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a exprimat îngrijorări cu privire la hotărârea CEC de a deschide cele trei secții de votare pe teritoriul necontrolat de Chișinău, întrucât autoritățile constituționale nu ar avea nicio pârghie de a interveni în cazul unor incidente din ziua alegerilor.

O opinie similară a fost exprimată și de asociația Promo-LEX.

Precizăm că, prin comparație, la alegerile prezidențiale din 2020 pentru alegătorii transnistreni au fost deschise 42 de secții de votare.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la data de 11 iulie curent.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X