Litvinenco: CEC se poate reabilita prin două lucruri „foarte simple”

Autor: , in Politic / 17 iunie, 2021, 18:57

În opinia deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, imaginea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut de suferit de pe urma aprobării deciziei de a deschide doar 136 (apoi 146) de secții de votare peste hotare în vederea alegerilor anticipate. Politicianul susține că deși CEC era instituția care trebuia cel mai mult să sprijine deschiderea a unui număr cât mai mare de secții în străinătate, a acționat invers. Cu toate acestea, afirmă Litvinenco, CEC „se poate încă reabilita” prin „două lucruri foarte simple”.

„Dincolo de aspectele juridice ale speței, decizia Curții de Apel Chișinău pune într-o lumină extrem de proastă organul electoral central din țara noastră – CEC. Un număr mai mare de secții de votare înseamnă că probabilitatea alegerilor libere și corecte crește. Și invers – un număr mai mic de secții de votare comportă riscul că unii cetățeni nu vor putea vota, ceea ce a priori exclude posibilitatea ca alegerile să poată fi declarate ca libere și corecte”, a scris Litvinenco pe Facebook.

„Noi ce avem? O situație inedită. Concurenții electorali (aproape toți), Guvernul (prin MAEIE), Curtea de Apel susțin în unison că trebuie să se deschidă mai multe secții de votare peste hotare. Și doar Comisia Electorală Centrală se opune. Organul care legal e obligat să asigure alegeri libere și corecte se opune creării condițiilor pentru a avea alegeri libere și corecte”, a mai scris acesta.

„Cu toate acestea, CEC-ul se poate încă reabilita. Ce trebuie să facă pentru asta? Două lucruri foarte simple. În primul rând, să nu depună recurs împotriva deciziei Curții de Apel de azi. În al doilea rând, să se întrunească în ședință de urgență și să adopte o hotărâre care rezultă din prevederile legale (așa cum a decis Curtea de Apel). Să vedem dacă majoritatea din CEC va face ceva măcar în ceasul al doisprezecelea…”, a opinat parlamentarul PAS.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău a anulat astăzi, 17 iunie, hotărârea CEC privind deschiderea a 146 de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova, obligând instituția să dea curs solicitării Ministerului de Externe, care a cerut 191 de secții.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X