Uniunea Europeană, câștig de cauză în litigiul cu AstraZeneca. Ce este obligată compania să facă

Autor: , in Externe / 18 iunie, 2021, 19:16

Instanța belgiană a dat câștig de cauză Uniunii Europene în disputa legală cu compania farmaceutică AstraZeneca în ce privește livrarea dozelor de vaccin anti-COVID promisă – relatează digi24.ro. Conform Comisiei Europene, Curtea de la Bruxelles a a cerut AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze până la 27 septembrie 2021.

Instanța a ordonat companiei AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin până în 27 septembrie 2021, conform calendarului:

   • 15 milioane de doze până în 26 iulie, la ora 9 a. m.
   • 20 milioane de doze până în 23 august
   • 15 milioane de doze până în 27 septembrie

Dacă AstraZeneca nu se va conforma cu aceste termene limită, atunci compania va trebui să plătească o penalitate de 10 euro pentru fiecare doză care nu a fost livrată.

Decizia judecătorului a fost luată pe baza faptului că AstraZeneca și-a încălcat obligațiile contractuale cu Uniunea Europeană.

Instanța a stabilit, de asemenea, că AstraZeneca ar fi trebuit să facă toate eforturile pentru a livra vaccinurile așa cum promisese în contract, inclusiv prin folosirea spațiilor sale de producție din Marea Britanie, menționate în mod explicit în contract.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia: „Decizia confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu și-a respectat angajamentele pe care și le-a luat în contract. Ne bucurăm că un judecător independent confirmă acest fapt.

Această decizie arată nu doar că a noastră campanie de vaccinare europeană este eficientă pentru cetățenii noștri în fiecare zi, ci și că a fost stabilită pe baze legale stabile”.

Scandalul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a își putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

În urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze și vrut să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa au fost „deviate” spre Regatul Unit.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X