Alegeri Iran. Ultraconservatorul Ebrahim Raisi al-Sadati, apropiat al ayatollahului, este noul președinte al țării (rezultate parțiale)

Autor: , in Externe / 19 iunie, 2021, 15:16

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati a câştigat din primul tur de scrutin alegerile prezidenţiale desfășurate vineri, 18 iunie, în Iran. El a obținut peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate sâmbătă dimineaţă, anunță digi24.ro.

Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati a obţinut „peste 17.800.000 de voturi” din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale, într-o conferinţă de presă la Teheran, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Anul acesta au fost convocaţi la vot peste 59,3 milioane de iranieni cu vârsta de peste 18 ani.

„Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar ştim deja cine a obţinut suficiente voturi în aceste alegeri şi cine este ales astăzi de popor”, a declarat președintele în exercițiu, Hassan Rouhani, fără a menţiona numele câştigătorului.

În mesaje difuzate pe Instagram, pe Twitter sau transmise de mass-media iraniene, cei trei contracandidaţi ai lui Raissi au recunoscut la rândul lor lor victoria acestuia.

Fost magistrat, Seyyed Ebrahim Raisi al-Sadati este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, de asemenea un susţinător al unei linii dure pe plan extern, notează Reuters.

Raisi este acuzat de organizații pentru drepturile omului de implicarea în execuțiile în masă din 1988, considerate crime împotriva umanității. Pentru rolul său în aceste atrocități, Raisi a fost sancționat de SUA.

Noului preşedinte de la Teheran, figură marcantă a regimului teocratic iranian, îi va reveni sarcina de a relua negocierile începute la Viena privind relansarea acordului din 2015 care reglementează activităţile nucleare iraniene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X