Veste bună. Moldovenii, care au lucrat în Italia și primesc pensie, o vor putea ridica și acasă

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 19 iunie, 2021, 09:58

Cetățenii Republicii Moldova, care au muncit în Italia și primesc pensie, o vor putea ridica nu doar acolo, ci și acasă. Este prevederea unui acord semnat recent de către autoritățile ambelor state. S-a întâmplat în cadrul vizitei la Roma a șefei statului, Maia Sandu. 

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a spus președinta, Maia Sandu.

Conform acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat șefa statului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, întreprinde în perioada 18-20 iunie o vizită în Italia, la invitația omologului său, Sergio Mattarella.

În cadrul aceleași vizite, Maia Sandu a mai avut întrevederi cu președinta Senatului de la Roma, Maria Elisabetta Alberti Casellati. La fel, ea s-a întâlnit cu președintele Italiei, Sergio Mattarella.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X