Germania a arestat un cercetător rus pentru spionaj

Autor: , in Externe / 21 iunie, 2021, 19:15

Un om de ştiinţă rus care lucra într-o universitate germană a fost arestat vineri fiind suspectat de spionaj în favoarei Moscovei, a anunţat luni (21 iunie) Parchetul Federal, notează Le Figaro, citat de Mediafax.

Bărbatul, arestat vineri şi prezentat de justiţia germană doar ca Ilnur N., era „suspectat cel puţin de la începutul lunii octombrie 2020 că ar fi fost angajat la un serviciu de informaţii rus, în timp ce lucra ca asistent ştiinţific la o universitate germană,” potrivit parchetul din Karlsruhe, responsabil cu cazurile de spionaj.

Între octombrie anul trecut şi iunie, s-a întâlnit „de cel puţin trei ori cu un agent al serviciilor de informaţii externe ruseşti”, potrivit aceleiaşi surse. În timpul a cel puţin două dintre aceste întâlniri, „a furnizat informaţii despre universitate şi a primit în schimb sume de bani în numerar”.

Nu au fost furnizate alte detalii cu privire la acest om sau la universitatea germană în care a lucrat, procuratura indicând doar că este asistent ştiinţific „la o catedră ştiinţifico-tehnică”.

Au fost efectuate percheziţii la domiciliul şi la locul de muncă al acestuia, iar sâmbătă a fost adus în faţa unui judecător care a decis să îl aresteze preventiv.

Nici Rusia, nici Germania nu au reacţionat imediat, dar relaţiile dintre cele două state sunt tensionate, în special din cauza problemei din Ucraina sau a acuzaţiilor de spionaj cibernetic la adresa Moscovei. Dar mai presus de toate, încercarea de otrăvire a lui Alexeï Navalnîi în august 2020, ceea ce a contribuit cel mai mult la deteriorarea relaţiilor germano-ruse. Angela Merkel şi Vladimir Putin au, de asemenea, o relaţie dificilă.

Serviciile de informaţii ruseşti au cunoscut o revigorare puternică în Europa în ultimii ani, potrivit experţilor.

La începutul primăverii, Italia a anunţat expulzarea a doi oficiali ruşi după prinderea în flagrant a unui ofiţer de marină italian care a predat documente clasificate unui militar rus. Mulţi diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi în ultimele luni din Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Republica Cehă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X