Liderii separatiști catalani, condamnați la ani grei de pușcărie, au fost grațiați de Guvernul Spaniei

Autor: , in Externe / 22 iunie, 2021, 18:33

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, i-a grațiat, marți, pe toți cei nouă lideri separatiști catalani aflați în închisoare pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența, relatează Reuters, citată de Digi24.

Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat. Grațierile sunt, totuși, condiționate, iar respectivii nu au dreptul să mai aibă funcții publice.

În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal. În urma acestui referendum, autoritățile locale din regiunea autonomă Catalonia au declarat unilateral independența față de Spania.

Carles Puigdemont, șeful de atunci al guvernului local catalan a fost și el acuzat, însă a reușit să ajungă în exil, de unde a și candidat și a fost ales parlamentar european în 2019.

Sanchez a descris grațierile, pe care majoritatea spaniolilor nu le susțin, drept un gest de clemență și bună credință și un prim pas spre rezolvarea unui conflict politic vechi cu regiunea din nord-estul țării. Catalonia, una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, dorește organizarea unui nou referendum, de această dată și cu acordul Madridului.

Unul dintre liderii separatiști grațiați, Raul Romeva, condamnat la 12 ani de închisoare pentru rolul său ca șef al diplomației catalane, a spus că regiunea își va continua „lupta pentru autodeterminare”.

„Prin grațierea a nouă persoane ei nu vor reuși să ascundă represiunea care este exercitată împotriva a sute de separatiști. Nu renunțăm la luptă!”, a scris el pe Twitter.

Cei nouă separatiști catalani vor fi eliberați după publicarea grațierilor în gazeta oficială a guvernului de la Madrid. Opoziția conservatoare de la Madrid s-a opus acestor grațieri și a anunțat că le va ataca în instanță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X