Moldovagaz anunță că R. Moldova ar putea scăpa de plata a peste 32 de milioane de dolari. Suma de bani reprezintă penalități și datorii

Autor: , in Economic / 24 iunie, 2021, 15:10

Reprezentanții Moldovagaz au anunțat joi, 24 iunie, că Curtea de Apel din Statele Unite ale Americii s-a pronuțat în favoarea Republicii Moldova în cazul cererii de chemare în judecată, astfel că, țara noastră ar putea scăpa de plata a peste 32 de milioane de dolari penalități și datorii.

„Curtea de Apel din SUA a celei de a 2-a circumscripții (New York) a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York din 1 noiembrie 2019 privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a Republicii Moldova. Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, suma totală a creanței indicate în dosar s-a cifrat la 32,5 milioane USD, dintre care 9,86 milioane USD reprezintă̆ datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”), iar 22,64 milioane este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an”; a anunțat Moldovagaz.

Moldovagaz scrie într-i notă informativă că, potrivit textului deciziei Curții de Apel, Guvernul Republicii Moldova nu exercită un control extins asupra SA „Moldovagaz” și nici nu abuzează̆ de structura corporativă a întreprinderii. Mai mult, în document se subliniază̆ faptul că SA „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă cu drepturi depline. Astfel, SA „Moldovagaz” și-a confirmat „statutul de independență juridică”.

Reprezentanții Moldovagaz au anunțat că „Gater Assets Limited” a primit drepturile de creanță de la „Lloyds Underwriters” în 2012, care a reasigurat un contract de furnizare a gazelor naturale pentru „Gazsnabtranzit” în 1998.

Prima hotărâre de recunoaștere a deciziei de recuperare a datoriei principale a fost emisă de Tribunalul Districtual din New York în iulie 2000, și prin hotărârea Camerei de Apel a celei de a 2-a circumscripții din 22 iunie curent nu poate fi pusă în aplicare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X