SIS neagă informațiile prezentate de Lebedinschi și Novac privind cazul răpirii lui Ceaus

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 iunie, 2021, 14:38

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) infirmă categoric declarațiile făcute joi, 24 iunie, de către deputații fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, care au acuzat instituția de tergiversare intenționată a mersului anchetei în cazul răpirii fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus.

Toate informațiile deținute la nivel instituțional au fost remise organelor de ocrotire a normelor de drept naționale, precum și membrilor Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. În același timp, pe durata investigării cazului, reprezentanții SIS, inclusiv directorul instituției, și-au manifestat disponibilitatea și deschiderea pentru cooperare și au acordat suport, conform competențelor, în vederea stabilirii persoanelor implicate și clarificării cauzelor ce au dus la crearea incidentului”, au declarat reprezentanții SIS.

În reacția emisă, SIS menționează că în repetate rânduri, a făcut declarații publice în cadrul cărora și-a reiterat poziția și a negat orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean.

Regretăm faptul că actorii politici tot mai frecvent în retorica lor utilizează SIS și încearcă să manipuleze opinia publică prin insinuări și interpretări pentru a-și promova imaginea în campanie electorală. Sugerăm și îndemnăm deputații fracțiunii PSRM, cu probele pe care le invocă că le dețin, să se adreseze Procuraturii Generale pentru a fi inițiată o cercetare sub prisma penală a faptelor la care fac referire, ce va demonstra fie veridicitatea celor imputate de către aceștia, fie caracterul declarativ și politic al evenimentului de presă de astăzi”, au subliniat reprezentanții SIS.

Deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, au acuzat SIS și Președinția că refuză să ofere Parlamentului informații ample despre fostul atașat militar al Ambasadei Ucrainei Serghey Smetaniuk – cel care l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nicolae Ceaus, răpit de pe teritoriul Moldovei.

„Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, nu a fost nici la un caz răsunător de crime la fața locului, iar în cazul Ceaus a venit și dădea de acolo indicații. Iar imediat după câteva minute a raportat Președintei. La întrebarea de ce nu a informat și Parlamentul, acesta ar fi zis că nu a considerat oportun”, au declarat deputații socialiști.

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă consideră că trebuie să fie cerută demisia lui Esaulenco. Totodată, Adrian Lebedinschi a anunțat că va face o interpelare la Procuratura Generală și la instituții internaționale să fie verificată activitatea SIS care permite aflarea pe teritoriul Republicii Moldova și filarea persoanelor de către servicii de inteligență și spionaj străine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X