Traficul aerian spre și dinspre Portugalia, suspendat aproape în totalitate. Excepțiile anunțate

Autor: , in Social / 28 iunie, 2021, 17:36

Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia au emis luni, 28 iunie, o alertă de călătorie prin care avertizează că, în prezent, este suspendat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor, cu anumite excepții.

Reprezentanții misiunii diplomatice menționează că este suspendat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor, cu excepția zborurilor: dinspre și către statele care fac parte din Uniunea Europeană și statele asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția), fiind permisă doar călătorii esențiale dinspre următoarele state:
– Austria, Belgia, Danemarca, Elveția, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Spania (state cu rata de incidență situată între 150 – 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile);
– Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Estonia, Franța, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Slovenia, Suedia, Ungaria (state cu rata de incidență egală sau superioară valorii de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile); pasagerii provenind din aceste state, au obligația de a efectua, la sosirea în Portugalia continentală, și o perioadă de izolare de 14 zile.
domiciliu sau într-un loc desemnat de autoritățile de sănătate.
# dinspre și spre state și regiuni administrative speciale, în conformitate cu recomandările Consiliului (UE) 2020/912 din 30 iunie 2020, privind legăturile aeriene cu Portugalia și care fac parte din următoarea listă: Australia, China***, Republica Coreea, R.A.S. Hong Kong***, R.A.S. Macao***, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Thailanda sau a pasagerilor provenind din aceste țări chiar dacă au făcut escală în state care fac parte din lista celor pentru care este obligatorie efectuarea carantinei de 14 zile.
# dinspre și spre state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen (inclusiv dinspre Republica Moldova) exclusiv pentru călătorii esențiale. Sunt considerate călătorii esențiale cele efectuate din motive profesionale, de studiu, de reuniune familială, de sănătate sau pentru rațiuni umanitare.

Cu excepția copiilor cu vârsta de până la 2 ani, pasagerii zborurilor cu destinație sau escală în Portugalia continentală trebuie să facă dovada că au efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării un test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, al cărui rezultat este negativ, fără de care nu se vor putea îmbarca în aeronavă.

Pasagerii zborurilor originare din Africa de Sud și Brazilia au obligația de a efectua, la sosirea în Portugalia continentală, și o perioadă de izolare de 14 zile, la domiciliu sau într-un loc desemnat de autoritățile de sănătate. Pasagerii zborurilor al căror punct de plecare inițial este Brazilia sau Africa de Sud, care au făcut escală sau au tranzitat alte aeroporturi și pasagerii care, indiferent de proveniența zborului, care se legitimează cu un pașaport cu înregistrarea ieșirii din Africa de Sud și din Brazilia în cele 14 zile anterioare sosirii în Portugaliaefectuează o perioadă de izolare de 14 zile.

Sunt exceptați de la măsura izolării, fiind obligați să-și limiteze deplasările la cele esențiale pentru scopul în care au sosit în Portugalia: pasagerii care se deplasează pentru călătorii esențiale și a căror ședere pe teritoriul național, dovedită prin biletul de întoarcere, nu depășește 48 de ore; pasagerii care se deplasează exclusiv pentru practicarea activităților sportive integrate competițiilor profesionale internaționale, cu respectarea normelor DGS; pasagerii care fac parte din delegațiile străine care se deplasează pentru participarea la reuniuni în cadrul Președinției Portugaliei a Consiliului Uniunii Europene indiferent de perioada de ședere.

Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidență legală în Portugalia continentală, precum și personalul diplomatic acreditat în Portugalia care, în mod excepțional, nu prezintă un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (faptul fiind considerat contravenție), trebuie să efectueze testul necesar la sosirea în Portugalia, înainte de intrarea în teritoriul continental, pe cheltuială proprie, nefiind permisă părăsirea aeroportului până la obținerea rezultatului.
Cetățenilor statelor terțe fără rezidență în Portugalia care se îmbarcă fără prezentarea unui test le va fi refuzată intrarea pe teritoriul național.

Cetățenii străini fără rezidență în Portugalia care fac escală într-un aeroport național trebuie să aștepte zborurile de legătură în interiorul aeroportului.
Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale prin intermediul termometrelor cu infraroșu a tuturor pasagerilor care sosesc pe teritoriul național. Temperatura corporală relevantă este cea egală sau superioară valorii 38o C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38o C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale, pentru repetarea măsurării temperaturii
și în vederea efectuării unui test molecular în cazul în care situația o justifică.

CATEGORIILE EXCEPTATE (cărora li se permite intrarea în țară):
✓ cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor țărilor asociate Spațiului Schengen și membrilor respectivelor familii, și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv rezidenților în Portugalia;
✓ cetățenilor țărilor terțe în cazul călătoriilor esențiale efectuate din motive profesionale, de studiu, de reuniune familială, de sănătate sau pentru rațiuni umanitare;
Pe cale maritimă: se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor.
Pe cale rutieră: nu există restricții de circulație. A fost anulat controlul la frontierele terestre și fluviale cu Spania.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
Nu există restricții

MĂSURI PE PLAN INTERN:
❖ obligativitatea muncii la distanță;
❖ restaurantele și unitățile similare restaurantelor vor putea deservi clienți în interior cu limitarea grupurilor la 6 persoane și la terasă, cu limitarea grupurilor la 10 persoane. Aceste unități vor închide programul de lucru la ora 22.30;
❖ sunt permise realizarea ceremoniilor religioase de natură familială (inclusiv nunți și botezuri, cu ocuparea de maximum 50% a spațiului);
❖ sunt deschise cinematografele, sălile de spectacol și similare până la 22:30;
❖ toate unitățile de comerț vor active până la ora 21:00 în zilele lucrătoare și pînă la orele 19:00 în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale;
❖ este permisă funcționarea de târguri și piețe, cu condiția respectării normelor specifice stabilite de DGS și autoritățile locale.
❖ impunerea obligativității folosirii măștii, pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), pentru accesul, circulația sau rămânerea în spațiile și pe drumurile publice. Este obligatorie folosirea măștii de către persoanele cu vârstă de peste 10 ani, ori de câte ori nu este posibilă păstrarea distanțării fizice recomandată de autoritățile de sănătate. Excepții: situațiile
clinice (atestate corespunzător prin documente), cele impuse de natura profesiei și în situațiile în care persoanele sunt membrii aceleiași familii, când nu se află în apropierea unor terțe persoane. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție, fiind sancționată cu amendă. Este obligatorie folosirea măștii sau a
vizierei la locul muncă ori de câte ori distanțarea fizică nu este posibilă.
❖ poate fi efectuat controlul temperaturii corporale, prin mijloace non-invazive, pentru accesul la locul de muncă, la serviciile sau instituțiile publice, unități educaționale sau centre comerciale, culturale sau sportive, mijloace de transport, structuri rezidențiale, unități de sănătate, centre de detenție sau centre educaționale, putând fi interzis accesul în respectivele spații în situația în care
persoana refuză controlul temperaturii corporale sau dacă persoana în cauză are o temperatură corporală peste valoarea normală (38°).
❖ pot fi supuși testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2: angajații, pacienții și vizitatorii unităților de prestare a serviciilor medicale și ai structurilor rezidențiale pentru persoanele în vârstă, ai unităților pentru îngrijire paleativă integrate Rețelei Naționale de Îngrijire Paleativă Integrată și altor unități similare pentru persoane în vârstă, copii, tineri și persoane cu deficiențe; angajații, studenții și vizitatorii unităților de educație și învățământ și ai instituțiilor de învățământ superior; angajații unităților penitenciare și ai Direcției Generale de Reinserție și Servicii Penitenciare, persoanele aflate în detenție și tinerii din centrele educaționale și respectivii vizitatori; cei care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă*; cei care doresc accesul în alte locații, determinate de Direcția Generală de Sănătate.
❖ la nivel general, se menține necesitatea izolării obligatorii a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sau aflate sub observație activă.
❖ păstrarea igienei mâinilor și a regulilor de conduită respiratorie.
❖ în cazul deplasărilor autorizate, este în vigoare regula limitării ocupării la 2/3 a vehiculelor private cu capacitate mai mare de cinci locuri, cu excepția cazului în care toți ocupanții fac parte din aceeași familie. Pasagerii au obligația de a purta mască sau vizieră.
❖ reguli de ocupare și de distanțare fizică: păstrarea distanței fizice de 2 metri și stabilirea capacității de ocupare a spațiilor utilizând criteriul de 0,05 persoane pe m2, evitarea staționării în incinte, preferențial programări prealabile.
❖ igienizarea cu regularitate a spațiilor, suprafețelor și produselor care intră în contact direct cu clienții. Disponibilizarea soluțiilor dezinfectante cutanate la intrarea și ieșirea din unitățile comerciale.
❖ este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice.
❖ În transportul în comun este obligatorie utilizarea măștilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X