Platforma DA a prezentat angajamentele pentru politica externă a Republicii Moldova (VIDEO)

Autor: , in Alegeri parlamentare 2021 / Politic / 29 iunie, 2021, 11:50

Platforma DA a organizat o acțiune marți, 29 iunie, în cadrul căreia și-a prezentat angajamentele pentru politica externă a Republicii Moldova. Andrei Năstase a declarat că dezideratele Platformei DA sunt cele privind parteneriatul strategic Uniunea Europeană și, mai ales, cu România, pentru că „integrarea europeană înseamnă întâi de toate apropierea și de România”.

„Vin din Europa și vreau să transmit un mesaj ferm pe care l-am realizat cu partenerii noștri din străinătate și anume că doar un Guvern bazat pe Platforma DA și pe partenerul nostru în cadrul familiei popular europene, PAS, rezultate după alegerile din 11 iulie, este singura opțiune sănătoasă pro-europeană pentru Moldova, pentru viitorul țării, pentru democrație, pentru consolidarea statului de drept. Un Guvern stabil, pro-european, cu un mandar întreg de 4 ani este esențial pentru noi, pentru țara noastră, pentru viitorul Republicii Moldova. Cunoaștem foarte bine care sunt dezideratele Platformei DA, și anume, cele privind parteneriatul strategic cu UE și România, pentru că integrarea europeană înseamnă întâi de toate și apropierea de România cu care ne dorim să avem tot mai multe și mai multe proiecte comune care să fie în beneficiul tuturor. În Republica Moldova există foarte multe partide dar și personaje politce care ne vând, din nou, iluzii. Vreau să vă asigur că singurul partener al României în Republica Moldova este un Guvern bazat pe Platforma DA și PAS. Așa cum s-au stabilit deja relațiile între PNL și Platforma DA cunoscute deja la nivel al autorităților publice locale și centrale, avem un parteneriat foarte strâns cun premierul României, cu președintele Camerei Deputaților și acest parteneriat trebuie dezvoltat de la o nouă dimensiune, cea a unui Guvern sănătos, pro-european, reformist, al unui Guvern care să interconecteze cât mai mult cu cele două state. Astăzi am prezentat angajamentul nostru pentru parteneriatuol cu UE și România, un angajament din care nu lipsește ceea ce spunem noi unirea deșteaptă, unirea inteligentă”, a declarat Năstase.

Vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, a punctat trei criterii privind politica externă a R. Moldova:

1. Avem nevoie de politică externă activă, rațională și gestionată profesionist care să servească interesului național, în scopul promovării obiectivului de integrare eurpeană și occidentalizare a economiei, societății și statului, dar nu unor experimente de „politică echilibrată la două capete”;

2. Politica externă trebuie să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor, dezvoltând relații neconflictuale cu toți actorii globali și regionali. Diplomația Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă, principială și clară. Nimic din ce aduce atingerea securității naționale nu poate fi neglijat de către angajații serviciului diplomatic;

3. Politica externă trebuie să fie consecventă, credibilă, stabilă. Principalele obiective strategice de politică externă, de apărare și securitate trebuie să fie revizuite în mod fundamental, astfel încât actualul Președinte, de rând cu viitorul guvern și majoritatea legislativă pro-EU, să lanseze un proces de consolidare instituțională a serviciului diplomatic, îndreptat spre întărirea credibilității externe a Republicii Moldova ca partener de încredere.

„Principalele obiective strategice de politică externă, apărare și securitate trebuie să fie revăzute considerabil, după alegerile din 11 iulie. Avem resursele umane necesare, experiența și motivația, viziuni de care este nevoie pentru o politică externă credibilă”, a declarat Igor Munteanu.

Prezentarea angajamentelor Platformei DA pentru politica externă a Republicii Moldova:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X