Declarația integrală a lui Chironda, înainte de a fi demis: Era clar că nu ma încadrez în „echipa de vis” a corupților din Primărie

Autor: , in Actualitate / Politic / 2 iulie, 2021, 16:52

Viceprimarul Victor Chironda, responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană, a fost demis din funcție vineri, 2 iulie. Pentru demiterea sa au votat 28 de aleși locali din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Vezi și: Ultima oră! Victor Chironda a fost demis din funcția de viceprimar. Ion Ceban: Ar putea urma și acțiuni în instanța de judecată

Prezentăm mai jos discursul integral rostit de Victor Chironda la ședința CMC:

„Stimați cetățeni ai municipiului Chișinău, dragi prieteni,
Ceea ce s-a întâmplat astăzi în ședința CMC a fost o răfuiala politică tipică. Și nu este atât o răfuială a primarului, cât a celor care controleaza domeniul construcțiilor în oraș. Nu este vorba de un grup de câteva persoane, ci de un întreg sistem.
Acest sistem, această caracatiță a construcțiilor este foarte mare și are reprezentanți în multe partide, în organele statului și mai ales în Primărie. Și această caracatiță s-a arătat foarte deranjată că un oarecare viceprimar a îndrăznit să i se opună, așa cum am făcut-o în acești aproape doi ani de activitate. Iar în cazul hotelului Național, sistemul s-a supărat așa de tare încât a decis să mă demită, cu acordul și suportul plenar celui care ar fi trebuie să mă apere.

Chestiunea hotelului Național nu este doar o ântrebare de arhitectură sau urbanism sau de gusturi. E despre cum se iau deciziile care afectează radical viața cetățenilor. Decizii care vor afecta viața noastră în acest oraș următorii 50-100 de ani. La moment, aceste decizii în Primăria lui Ion Ceban se iau exact cum se luau în Primăria lui Chirtoacă sau cea a lui Urechean – pe la spatele orășenilor, prin decizii luate peste noapte, în mod ilegal și pe ascuns.

Felul în care a fost luata decizia de demolare a acestui hotel și mai ales reactia primarului la această problemă este o capitulare publică a Primăriei în fața grupurilor de interes care se îmbogățesc repede, peste noapte, din contul avuției publice.
Nouă poate să ne placă sau nu hotelul Național. Dar el a fost construit din banii tuturor, pentru că în acea perioadă orice investiție era a statului și deci a cetățenilor. Acest hotel a aparținut buneilor și părinților noștri. El a aparținut nouă tuturor.
Însă, a fost vândut pe copeici, fără permisiunea noastră, cu promisiunea ca noii proprietari să investească 33 de milioane de dolari la valoarea anilor 2000, și să îl renoveze. Dar, proprietarii adevărați, care azi se ascund în spatele unor femei desantate la discuții publice, vor să îl demoleze și să acapareze pe gratis toate terenurile din jurul hotelului pentru a construi un nou compex de apartamente de elită. Și noi toți vom plăti pentru asta.

Locuitorii din zona hotelului vor plăti pentru demolare prin disconfort generat de lucrări de demolare și construcție, iar toți locuitorii și oaspeții orașului vor plăti prin timp, bani și nervi pierduți în ambuteiaje interminabile și infrastructură rutieră stricată.
Capitularea Primăriei în situația hotelului Național e un semn rău pentru orășeni și o mare bucurie pentru cei care vor să demoleze și să construiască blocuri de elită în locul cafenelei Guguță, în locul cinematografului Gaudeamus, în locul Casei Modei, lângă Circ, în locul fostelor uzine și în curțile blocurilor. Un semn bun pentru cei care intentionat lasa in paragina cladirile istorice ca sa le demoleze ulterior și să construiască enormități de sticlă și beton.
Deși am avut încredere și ferma asigurare din partea domniei sale că vom opri haosul în construcții, azi este clar că primarul Ion Ceban ascultă mai mult pe cei care vor să construiască, decât pe cei care vor să oprească caracatița construcțiilor ilegale.
De azi înainte, Ion Ceban nu are nici un drept moral să pretindă că el reprezinta interesele chișinăuienilor. Pentru că aceste construcții și interesele orășenilor de a avea o viață confortabilă în acest oraș sunt diametral opuse.
Pentru mine nu este o tragedie această plecare din funcție. Era clar de ceva timp că nu mă încadrez în această ”echipă de vis” a corupților din Primărie. Mi-a devenit clar acest lucru când tentativele mele de reorganizare a Direcției Arhitectură și Direcției de Transport au fost blocate, iar în loc să aducem oameni noi la Primărie, primarul a preferat să lucreze cu oamenii vechi și experimentați în implementarea schemelor.

Mulțumesc Consiliului pentru oportunitatea de a activa în această funcție. Joia viitoare, la ora 12:00, voi prezenta raportul de activitate. Chiar dacă au fost mai puțin de doi ani, am reușit să impun o serie de schimbări: implementarea benzilor dedicate pentru transport public, renovarea trotuarelor, demararea procesului de implementare a parcărilor cu plată, strategia de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete, strategia de Transport și Mobilitate Inteligentă, modernizarea proiectului de renovare a străzii 31 august, atragerea a 3.3 milioane de euro în proiectul Move it like Lublin și multe altele despre care voi comunica în raport.
Nu pretind că aș fi realizat aceste lucruri de unul singur. În toate proiectele descrise am fost ajutat de colegii din Primărie, de partenerii de dezvoltare și de colegii din societatea civilă.

Eu voi continua activitatea publică în sectorul asociativ. Voi depune eforturi alături de orășeni să apărăm interesul și bunul public, să generăm idei și propuneri pentru îmbunătățirea situației în transport, a spațiilor publice, îmbunătățirea vieții în oraș.

La fel, sunt dispus sa colaborez cu viitoarele administratii ale Primăriei Chișinău, cât și cu alte primării din țară care sunt deschise spre modernizare, transparență și dezvoltare durabilă.

Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și înțelegere!”, a declarat Chironda, înainte de a fi supusă votului demiterea sa.

<iframe src=’//www.privesc.eu/widget/live/95523?’ frameborder=’0′ width=’700′ height=’520′ scrolling=’no’></iframe>

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *