Decizie irevocabilă. CSJ a respins cererea formațiunii care își dorește o simbolică aproape identică cu cea a PAS

Autor: , in Actualitate / Politic / 5 iulie, 2021, 15:41

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut decizia Curții de Apel Chișinău (CA) prin care a fost respins recursul depus de către reprezentanții Partidului Alternative și Șanse (PAȘ) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind acceptarea înregistrării simbolului electoral care seamănă cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Se respinge recursul depus de Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică”. Se menține hotărârea din 28 iunie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, în cauza de contencios administrativ electoral, la acțiunea depusă de Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică” împotriva Comisiei Electorale Centrale, terț Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” cu privire la anularea în tot a actului administrativ și obligarea emiterii actului administrativ favorabil”, se menționează în decizia CSJ.

Instanța de recurs concluzionează că criticele expuse în cererea de recurs de către Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică” sunt lipsite de substanță, de suportfactologic și legal, iar Curtea de Apel Chişinău, ca instanță de fond a examinat corectcauza, pronunțând o hotărâre legală şi întemeiată. Prin urmare, la caz, nu există circumstanțe care ar face instanţa de recurs să ajungă la o altă concluzie decâtinstanța inferioară.

„Cât privesc argumentele recursului precum că simbolul electoral ,,/paș/” nu este acelaşi simbol electoral precum ,,/pas/”, având nu doar un design grafic şi colordistinct, dar şi deosebindu-se prin litera „ș”- componentă a simbolului electoral,aceasta fiind elementul iniţial de distincţie, acestea nu pot fi reținute ca temei de anulare a hotărârii nr. 5041 din 22 iunie 2021 a Comisiei Electorale Centrale în partea contestată, în situația în care simbolurile partidului politic, trebuie să se deosebească clar, de cele ale partidelor înregistrate anterior în Republica Moldova, fiind inadmisibilă utilizarea aceloraşi simboluri grafice de către partide.

Or, la caz ambele simboluri electorale  – ,,/paș/” solicitat să fie înregistrat dePartidul Politic „Noua Opţiune Istorică” și ,,/pas/ care a fost deja înregistrat de Partidul Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate”, folosesc aceeași combinaţie de litere, fiind utilizat același stil de formatare (Tahoma Bold), de aceiași dimensiune şi amplasare în spaţiu,  fapt ce va crea o confuzie pentru alegători, atât din punct de vedere a percepției vizuale, cât și din punct de vedere fonetic.

Mai mult ca atât, simbolul electoral ,,/paș/” este introdusă în acelaşi simbol geometric, de tip paralelogram, cu margini negre oblice, exact ca şi la simbolul electoral al Partidului Politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate” ,,/pas/” .

Respectiv, combinaţia de litere propusă spre înregistrare în calitate de simbol electoral, de către reclamantul Partidul Politic „Noua Opţiune Istorică”, cât și redarea grafică a acestora, este lipsită de caracter distinctiv, ducând în eroare alegătorul cu privire la partidul pentru care urmează a-și acorda opțiunea de vot”, explică CSJ.

Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 28 iunie, cererea de chemare în judecată a Partidului Noua Opțiune Istorică (care și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind acceptarea înregistrării simbolului electoral.

CEC a refuzat la 22 iunie să înregistreze simbolul electoral al formațiunii, care și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ), și care avea o abreviere aproape identică cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Amintim că formațiunea a depus la data de 11 iunie actele la CEC pentru înregistrarea în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Vezi și: (FOTO) Încă un PAS în alegeri? Partidul condus de un aliat al PD-ului în perioada lui Plahotniuc își schimbă denumirea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *