72 de ani de la cel mai mare val de deportări din Moldova sovietică. Mesajul președintei Maiei Sandu

Autor: , in Politic / 6 iulie, 2021, 18:49

Marți, 6 iulie, se împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val de deportări din Moldova sovietică și tot astăzi în Republica Moldova sunt comemorate victimele stalinismului. Potrivit președintei Maia Sandu, al doilea val de deportări a arătat fața reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica și controlul total asupra societății.

„În ziua de 6 iulie 1949 au fost scoase din casele lor și duse, la un alt capăt de lume, peste 11 mii de familii. Peste 35 de mii de oameni, a căror viață s-a împărțit în „până la” și „după” sau care nici nu au ajuns în exil, murind pe drum de frig, foame și boli, în vagoane de vite.

Acești 35 de mii de oameni sunt o parte din zecile de milioane de victime, provocate de-a lungul anilor de regimul autoritar stalinist. Pentru noi ei sunt bunicii sau părinții cuiva, care nu s-au mai întors acasă. Sunt copiii născuți departe de patrie, preoții, învățătorii și gospodarii satelor noastre, cărora li s-a luat tot ce au agonisit. Mulți dintre ei, nici până astăzi, nu au reușit să-și facă dreptate și să-și restituie bunurile”, a scris șefa statului pe Facebook.

„La peste 70 de ani distanță, datoria noastră e să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Memoria vie este singura garanție că asemenea crime nu se vor mai întâmpla și că Omul va rămâne mai important decât orice mașinărie statală”, a mai scris ea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *