Nagacevschi, despre bugetul pentru alegerile din 11 iulie: Țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii

Autor: , in Actualitate / Alegeri parlamentare 2021 / Politic / 8 iulie, 2021, 16:21

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție privind solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) adresată Guvernului, prin care se cer încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acesta susține că „țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii”.

Inițial, Nagacevschi a făcut o retrospectivă:

„Despre finanțarea campaniei electorale și paranoia populiștilor: 1. Inițial CEC a cerut 125 mln lei în baza unui deviz estimativ; 2. Guvernul a oferit 70 de milioane de lei și a cerut revizuirea devizului de către CEC; 3. Guvernul suplimentar a revizuit unele linii de cheltuieli bugetare ale MAEIE, astfel încât să fie asigurată finanțarea adecvată a alegerilor din afara țării; 4. Guvernul a asigurat organul electoral cu dezinfectanți și toate consumabilele necesare; 5. CEC mai cere circa 22 mln lei(observăm suma totală e mult sub 125 mln lei solicitați inițial). Notez, sumele solicitate de CEC, pe lângă faptul că sunt estimative, pot fi achitate de către Guvern și după 11.07.2021, fapt confirmat de către Președintele CEC, reieșind din destinația acestor sume”.

Ministrul în exercițiu susține că „sumele solicitate inițial de CEC aparent au fost exagerate, reieșind din solicitările ulterioare”.

„În condițiile calculelor în permanentă schimbare a CEC, unui buget public auster, condițiilor meteo și sanitar-epidemiologice nefavorabile, a necesităților de finanțare suplimentară a colaboratorilor de poliție pentru munca prestată în ziua alegerilor, a unui Guvern în demisie, în condițiile în care multe sume urmează a fi achitate funcționarilor electorali după alegeri, Guvernul își va executa obligațiile sale financiare în termen, reieșind din cheltuielile efective, confirmate nu prin deviz provizoriu, dar prin acte confirmative certe. Țara nu dispune de atât de mulți bani încât să-i blocheze pentru niște cheltuieli iluzorii. De altfel, această abordare a fost agreată cu membrii Guvernului și noi ne vom respecta angajamentele așa cum le-am agreat cu colegii. În rest, totul ce se petrece în jurul acestui subiect este populism ieftin cu implicarea unor instituții de stat în activități de agitație electorală. Noi la circ nu participăm”, a conchis Nagacevschi.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că va ataca Guvernul în exercițiu în judecată în cazul în care instituția nu va aloca încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Vezi și: Alegerile din 11 iulie. Șeful CEC: Vom ataca în judecată Guvernul în cazul în care instituția nu va aloca încă 22,4 milioane de lei

Ședința Guvernului care urma să aibă loc miercuri, 7 iulie, a fost amânată din lipsă de cvorum. La ședință s-au prezentat doar premierul interimar Aureliu Ciocoi și bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

La acest subiect: Ședința Guvernului, amânată, fiind prezenți doar Ciocoi și Vlah. Urma să fie examinat proiectul privind alocarea a 22,4 milioane de lei pentru alegerile din 11 iulie

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *