Litvinenco, după decizia CC: „Sugerez Autorității Naționale de Integritate să se apuce de realizat ceea ce are de făcut potrivit legii”

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 iulie, 2021, 14:46

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, după ce a fost declarată neconstituțională o prevedere din cadrul Legii cu privire la Curtea Constituțională, astfel că, prevederea privind ridicarea mandatului judecătorului constituţional în cazul stabilirii unui conflict de interese este neconstituțională.

„Hotărârea Curții Constituționale – articolul 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională ESTE NECONSTITUȚIONAL. Prevederea respectivă stabilea că ”mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii judecătorului în caz de […] stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terţe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese”.
Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdiscțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, a comentat Litvinenco.

Amintim că, vineri, 9 iulie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională prevederea Articolului 19 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 privind Curtea Constituțională.

Vezi și: Decizia Curții Constituționale în legătură cu verificarea inițiată de ANI în privința Domnicăi Manole

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X