Când va avea loc ședința de constituire a noului Parlament și cine o va prezida
În conformitate cu Articolul 63 din Constituție, Legislativul nou-ales se va întruni în şedinţa de constituire, la convocarea preşedintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. Din data şedinţei de constituire, Parlamentul se va considera legal constituit.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, ședinţa de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul socialist Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 82 de ani. Potrivit rezultatelor preliminare, el va ocupa un fotoliu în viitorul Legislativ.
Preşedintele şedinţei oferă cuvânt Preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.
În termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului se constituie fracţiunile parlamentare. Acestea funcţionează în baza regulamentului propriu. Fracţiunile parlamentare sunt alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi.
După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Pentru efectuarea alegerii Preşedintelui Parlamentului, Legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret.
Vicepreşedinţii Parlamentului se aleg la propunerea Preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Biroul permanent al Parlamentului este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinţii.
Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Componenţa nominală a comisiilor permanente se stabileşte ţinându-se cont de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament.
Comentarii