Ședință la Guvern. S-a discutat despre posibilitatea vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / 14 iulie, 2021, 11:09

A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii. Subiectul a fost discutat la ședința Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru, care a avut loc la Guvern. Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit mai multe subiecte, printre care sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2.

Potrivit datelor oficiale, în ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9.14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14.31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80.02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent – au fost utilizate 803.049 doze.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbiditatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.

Totodată, membrii Consiliului au examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate – Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinile anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinei COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune.

„În context, a fost reiterată importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice. A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii”, se menționează în nota informativă a Guvernului.

Vezi și: Laboratoarele din R. Moldova nu pot detecta varianta Delta a COVID-19. Când vin rezultatele din Germania

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *