ANRE a mărit marja de comercializare a produselor petroliere: Nu generează scumpirea prețurilor la pompă

Autor: , in Actualitate / Economic / Social / 16 iulie, 2021, 13:38

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 16 iulie, modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021. Decizia prevede modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021.

Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei. Pentru fiecare tonă de benzină și motorină vor fi achitați 1.522,91 lei, iar pentru tona de gaz lichefiat prețul va ajunge la 602,11 lei.

„Decizia aprobată astăzi nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior. Intervenția ANRE survine urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective”, a anunțat ANRE.

Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de „a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova”, potrivit ANRE.

Totodată, ANRE susține că decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

Suplimentar, ANRE a atenționat că, în comportamentul unor participanți din piața produselor petroliere în ultimele săptămâni se atestă mesaje cu caracter tendențios, existând bănuieli rezonabile de a le încadra într-un boicot organizat care are drept scop destabilizarea situației economice din țară. Mai mult decât atât, prin răspândirea în mass-media a unor informații denaturate și sesizarea efectuată ieri către Procuratura Generală și alte autorități publice, un participant din piața cu amănuntul a efectuat o tentativă de a bloca ședința de astăzi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *