Televiziunile care au favorizat AUR, BECS și ȘOR, amendate de către Consiliul Audiovizualului

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / 16 iulie, 2021, 10:18

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat șase posturi de televiziune cu avertizări și amenzi între 5.000 și 12.000 de lei pentru încălcări ale legislației, comise în perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Trei televiziuni în cazul cărora au fost identificate abateri nu au fost amendate în urma examinării celui de-al doilea raport de monitorizare cu privire la comportamentul furnizorilor de servicii media pentru perioada 26 iunie – 11 iulie, scrie media-azi.md.

Raportul CA a stabilit că posturile de televiziune Primul în Moldova și NTV Moldova au prezentat concurenții electorali în general neutru și pozitiv, cu excepția Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care l-au reflectat accentuat negativ. TV8 a reflectat neutru și pozitiv toți concurenții electorali, cu excepția Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), care a fost mediatizat cu o conotație ușor negativă. TV6 a oferit spațiu de emisie neutru și negativ tuturor candidaților cu excepția Partidului Politic Șor (PPȘ), care a fost reflectat pozitiv. Jurnal TV a informat neutru, pozitiv sau negativ despre candidați, cu excepția Partidului Acasă Construim Europa, care a fost reflectat accentuat negativ. Pro TV Chișinău i-a reflectat neutru cu excepția BECS, a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și PPȘ, care au avut o conotație negativă și neutră. BTV a reflectat echilibrat candidații, dar a încălcat legislația prin difuzarea unei știri cu tentă electorală în ziua scrutinului. 10TV a abordat preponderent negativ concurenții electorali, cu excepția AUR, care a beneficiat de reflectare neutră și pozitivă.

În urma examinării raportului de monitorizare, membrii CA au sancționat postul de televiziune TV6 cu 10.000 de lei pentru încălcarea prevederilor din condițiile la licența de emisie. Cu amenzi a câte 10.000 de lei s-au ales NTV Moldova și Primul în Moldova. Totodată, NTV Moldova a fost avertizat public pentru că nu a prezentat principalele puncte de vedere în cadrul a două subiecte. Și BTV a fost sancționat cu 5.000 de lei pentru aceeași încălcare. Publika TV a fost avertizat pentru că nu a asigurat interpretarea mesajelor difuzate în limbajul mimico-gestual.

Cu cele mai multe sancțiuni s-a ales postul de televiziune 10TV – 32.000 de lei în total. Este vorba de două amenzi a câte 5.000 de lei, o amendă de 10.000 de lei și alta de 12.000 de lei pentru mai multe încălcări, de la necomunicarea sancțiunii precedente, de la încălcarea repetată a cerințelor privind informarea corectă a evenimentelor, lipsa interpretării traducerii mesajelor în limbajul mimico-gestual și încălcarea prevederilor din condițiile la licența de emisie. Propunerile de a sancționa Pro TV Chișinău, Jurnal TV și TV8 cu 5.000 de lei nu au întrunit numărul necesar de voturi – doi membri au votat pentru aplicarea sancțiunii, iar cinci s-au exprimat împotrivă.

Primul raport de monitorizare a CA s-a ales cu sancționarea unui singur post de televiziune – 10TV. Mai mulți observatori atât din Republica Moldova, cât și din afara țării au criticat prestația CA în perioada electorală, menționând că nu a fost eficient și nu a aplicat rapid sancțiuni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *