Vladislav Clima a acționat-o in judecată pe Maia Sandu. Solicită verificarea legalității decretului prin care a fost demis din funcție

Autor: , in Justiție / Politic / 16 iulie, 2021, 09:35

Magistratul Vladislav Clima a acționat-o in judecată pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, scrie Ziarul de Gardă. Clima solicită Judecătoriei Chișinău să verifice legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.

Anterior, pe 11 iunie, Vladislav Clima a expediat o cerere prealabilă în adresa Președinției prin care a solicitat verificarea legalității și anularea decretului semnat de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Solicitat atunci de Ziarul de Gardă, Vladislav Clima a spus că „deși legea îi oferă dreptul de a cere suspendarea decretului la autoritatea emitentă și apoi în instanță, la etapa prejudiciară nu va face uz de el pentru a nu admite utilizarea justiției în campanie electorală”.

Vezi și: Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Președinta Maia Sandu a anulat vineri, 28 mai, decretul semnat de Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Am anulat astăzi decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a declarat Maia Sandu.

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la data de 2 septembrie 2020 și publicat în Monitorul Oficial la data de 4 septebrie 2020.

Judecătorul Vladislav Clima a fost propus de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la șefia Curții de Apel Chișinău, la 28 iulie 2020, cu 9 voturi pro și 3 împotrivă.

Clima a fost, în 2018, președintele completului de judecată de la Curtea de Apel Chișinău care a decis menținerea deciziei de anulare a alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase.

Detalii: Curtea de Apel nu a validat mandatul primarului ales Andrei Năstase

În 2018, Ziarul de Gardă scria despre Vladislav Clima că este unul dintre cei mai bogați magistrați, deținând mașini de lux, două apartamente în capitală și o casă aflată în construcție.

În iunie 2019, Andrei Năstase, atunci ministru de Interne, cerea intentarea unei cauze penale în privința lui Clima, pe care îl acuza că a dispus încasarea unei sume de 700 de mii de dolari, de la o companie din Panama, în folosul unei întreprinderi care, nu este altceva decât o companie-căpușă, care are legături strânse cu Metalferos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X