Scrisoarea Comisiei de la Veneția, în contextul controlului inițiat de ANI în privința Domnicăi Manole

Autor: , in Justiție / 20 iulie, 2021, 16:43

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a primit o scrisoare de la Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, în contextul controlului inițiat de Agenția Naționale de Integritate privind existența unui pretins conflict de interese la pronunțarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021.

Stimată doamnă Președinte Manole,

Am aflat că Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova (ANI) a solicitat de la Curtea Constituțională informații și copii autentificate ale actelor jurisdicționale pronunțate în cadrul procedurilor prin care s-a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 (Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021). Se pare că ANI v-a invitat pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese.

Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.

În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale să decidă cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Asemenea decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație.

Cu respect,

Gianni Buquicchio”, se arată în textul scrisorii adresat președintei CC, Domnica Manole.

Potrivit Curții Constituționale, scrisoarea a fost primită luni, 19 iulie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *