Date sumbre. În R. Moldova, numărul apelurilor la 112 privind violența în familie a crescut în ultimele 3 luni

Autor: , in Social / 22 iulie, 2021, 16:01

În ultimele trei luni, în Republica Moldova se atestă o creștere a numărului de apeluri privind violența în familie. Astfel, în lunile mai, iunie, iulie, s-a înregistrat o medie zilnică de 37 de cazuri. Analiza datelor demonstrează o creștere cu aproximativ 20 -25 % comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cel mai des este raportat, la 112, violența fizică asupra soției, concubinei, părintelui, copilului din partea soțului, concubinului, fiului sau părintelui”, se menționează în datele prezentate de Serviciul 112.

În urma actelor de violență, victima poate suferi o serie de vătămări corporale, cu grade diferite de gravitate, care pot necesita mai multe sau mai puţine îngrijiri medicale.

Deseori, victima abuzului fizic refuză spitalizarea, dar și mai grav, intervenția echipajului de ambulanță sau a echipajului de Poliție. Frica de agresor și de comunitate le oprește să iasă din acest cerc al violenței. Încurajăm victimele violenței să găsească o posibilitate pentru a raporta abuzul. Agresorul poate fi pedepsit. Această problemă ne privește pe toți”, au subliniat reprezentanții Serviciului 112.

În acest context, populația este îndemnată să raporteze cazurile de violență în familie la numărul unic de urgență 112.

Arina Țurcan, avocată la Centrul de Drept al Femeilor, a declarat pentru IPN că, în pofida tendinței de creștere a numărului de sesizări privind violența în familie, numărul cauzelor penale este în scădere. O altă problemă, potrivit expertei, e că, dincolo de violența fizică, în țara noastră se neglijează afte forme de abuz domestic.

La fel, Arina Țurcan a subliniat că victimele abuzului de cele mai dese ori nu sunt reprezentate de avocat în instanță: doar 7% din victime au avut acces la asistență juridică calificată. Totodată, infrastructura instanțelor nu oferă părților vătămate protecție suficientă contra intimidărilor din partea altor participanți la proces, iar termenul de examinare a cauzelor privind violența în familie depășește un an. Potrivit expertei, pedepsele aplicate, cum ar fi munca neremunerată, suspendarea condiționată, programul probațional, nu îi descurajează suficient pe agresorii familiali.

Potrivit Arinei Țurcan, situația privind violența în familie în R. Moldova este mai gravă decât în UE: trei din patru femei, sau 73%, au fost supuse unei forme de abuz din partea partenerului intim. Trei din patru femei, sau 71%, au fost victime ale violenței psihologice, în timp ce media UE este de 43 la sută. O treime din femeile din țara noastră au fost supuse violenței fizice, media UE fiind de 20. 9 la sută din femeile din R. Moldova au fost victimele violenței sexuale, media UE fiind de 7 la sută.

Autor: Lina Oglinda

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *