(GRAFIC) Rusia salvatoare? Economia transnistreană supraviețuiește datorită Uniunii Europene și a R. Moldova

Autor: , in Actualitate / Economic / 22 iulie, 2021, 19:36

În prima jumătate a anului 2021 exporturile de mărfuri din republica transnistreană nerecunoscută au crescut cu circa 40% în comparație cu aceiași perioadă a anului 2020, iar evoluția respectivă se datorează creșterii cu peste 75% a exporturilor în țările Uniunii Europene.

Astfel, în primul semestru din acest an, exporturile transnistrene au ajuns la circa 399 milioane de dolari, pe piețele statelor Uniunii Europene fiind livrate mărfuri de 150,6 milioane de dolari din regiunea separatistă, potrivit datelor publicate de autoritatea vamală de la Tiraspol.

Cu Rusia – în vorbe și UE – în business

Deși liderii transnistreni continuă să laude Rusia pentru „ajutor economic”, cota acesteia în exportul din regiune a constituit doar 9% sau 35,5 milioane de dolari, scrie mold-street.com.

Pe de altă parte, cota UE în exporturile regiunii a ajuns la 37,8% din totalul exporturilor, față de 30% cât era în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele vamale din regiune.

Pentru producătorii din Transnistria, cele mai importante piețe de desfacere din UE sunt România și Polonia, unde și ajung circa 70% din toate livrările pe piața UE. Dacă în România exporturile s-au majorat cu 2% – până la 47,13 milioane de dolari (o cotă de peste 16,3%), apoi în Polonia – de circa 4,2 ori, până la 59 milioane de dolari.

Foto: mold-street.com

Peste 95% din exporturile regiunii în cele două state au fost metale și produse din metal, produse de Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

Acest rezultat se datorează și faptului extinderii beneficiilor DCFTA și pentru companiile din regiunea transnistreană.

Totodată, aceste date infirmă declarațiile unor lideri din regiunea separatistă și a susținătorilor lor de la Moscova despre o blocadă economică a regiunii, impusă de guvernele de la Chișinău și Kiev. De notat că întreprinderile din Transnistria, practic, nu au posibilitate să exporte mărfuri fără înregistrare în Republica Moldova.

Datele vamale mai arată că acest salt al exporturilor se datorează, în special, creșterii de două ori și ceva a livrărilor de metale și produse din metal, care au ajuns la un nivel record din ultimii 10 ani – 215 milioane dolari (54% din valoarea agregată).

Exporturi africane

De notat că peste 81% din exporturile de metal din regiune au luat calea statelor UE, dar au fost livrări și în state din Africa. De exemplu, în Mali au fost livrate metale în valoare de 12,8 milioane dolari, de 52 de ori mai mult ca în aceeași perioadă a anului 2020.

Citește continuarea materialului pe mold-street.com.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *