Socialiștii îndeamnă oamenii să fie pregătiți pentru proteste, fiind nemulțumiți că Curtea Constituțională a respins sesizarea în legătură cu Stadionul Republican

Autor: , in Politic / 22 iulie, 2021, 10:47

La o zi după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a terenului fostului Stadion Republican pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a venit cu o reacție, comentând că „își exprimă indignarea față de verdictul Curții Constituționale, care a confirmat acordul ilegal al regimului Plahotniuc de a vinde teritoriul Stadionului Republican ambasadei SUA”.

„Stadionul Republican este o comoară națională a poporului Republicii Moldova. De acesta este legată soarta unor generații întregi ale concetățenilor noștri. Acordul de a vinde Stadionul Republican Ambasadei Americane a fost o risipă criminală a patrimoniului nostru istoric de către regimul criminal-oligarhic al lui Plahotniuc și al adepților săi.

Membrii PSRM acuză că decizia cu privire la privatizarea Stadionului Republican a fost luată „cu încălcarea completă a principiului transparenței, fără consultări publice și fără o sumă clară a contractului”, se spune în declarația socialiștilor.

„De aceea, fracțiunea PSRM din Parlamentul anterior a votat anularea acestui acord corupt în mod deschis și readucerea stadionului republican în proprietatea statului”, se mai menționează în reacția PSRM.

„Partidul Socialiștilor consideră că actualul verdict al Curții Constituționale de buzunar este rezultatul acordurilor secrete dintre președintele Maia Sandu și ambasadorul SUA Dereck Hogan pentru susținerea Partidului „Acțiune și Solidaritate” în timpul alegerilor parlamentare. Această decizie a Curții Constituționale este un alt act de călcare în picioare a suveranității naționale a Republicii Moldova de către actuala guvernare de compradori și curatorii săi occidentali.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va continua să lupte pentru ca Stadionul Republican să rămână în proprietatea poporului Republicii Moldova. Pe teritoriul său trebuie să fie construit un nou complex sportiv sau alt obiect de importanță socială în interesul Chișinăului și al locuitorilor săi”, se mai spune în reacția PSRM.

Membrii PSRM anunță că ar putea urma proteste.

„Facem apel la toți susținătorii noștri, precum și la toți cetățenii Republicii Moldova, pentru care transferul Stadionului Republican la Ambasada SUA este inacceptabil, să fie pregătiți pentru un protest la nivel național împotriva acestei încălcări grave a suveranității Republicii a Moldovei și demnitatea națională a cetățenilor săi”, au conchis reprezentanții PSRM.

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea pentru controlul constituţionalităţii Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018 cu privire la transmiterea cu titlu oneros a terenului fostului Stadion Republican pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Sesizarea le aparține unui grup de deputaţi PSRM: Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski.

Decizia CC a fost adoptată marți, 20 iulie, este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Precizăm că în 2018 Guvernul a aprobat transmiterea terenului fostului Stadion Republican Guvernului SUA în vederea construcției Ambasadei acestei țări la Chișinău. Inițiativa a fost susținut și de Parlament.

Peste mai bine de doi ani, în 2020, Partidul Șor a cerut abrogarea legii și renunțarea la transmiterea terenului, propunând, în schimb, construcția unui parc de distracții – BasarabiaLand – cel mai mare din capitală. Ideea promovată de Ilan Șor a fost pe placul majorității parlamentare, care a abrogat legea prin care terenul urma să fie transmis americanilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *