Judecătoarea în cazul căreia ANI a stabilit o diferență de peste un milion de lei între venituri și avere. Penthouse în centrul Capitalei

Autor: , in Justiție / Social / 23 iulie, 2021, 14:41

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unei judecătoare din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. În constatare, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale nejustificate, între averea dobândită și veniturile nete obținute, în mărime de 1.330.000 de lei, manifestată prin deținerea apartamentului situat în centrul Capitalei.

Pe acest caz, ANI susține că s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice apărute în spațiul public, în care se relata că judecătoarea Tatiana Avasiloaie ar deține un penthouse în centrul Capitalei, prețul căruia ar depăși suma de peste 120 de mii de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprins deseori cu automobilul în apropierea acestei locații.

La acumularea acestor informații, inspectorul de integritate a pornit o procedură de control al averii pe numele judecătoarei.

În cadrul procedurii au fost audiate mai multe persoane, figuranți ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este și un cetățean din stânga Nistrului.

„Astfel, din probatoriul acumulat, rezultă că datorită relațiilor de prietenie dintre mama judecătoarei și persoana din regiunea transnistreană, aceasta a fost utilizată în calitate de persoană interpusă, ca urmare a faptului că locuiește în zona necontrolată de autoritățile Republicii Moldova, în scopul de a camufla tranzacția în folosul judecătorului. La această concluzie s-a ajuns din probele și informațiile invocate în investigația jurnalistică, „unde mașina poate fi văzută practic zilnic în preajma blocului”, inclusiv și materialul fotografic, alegațiile martorului audiat, care preciza că judecătoarea a fost văzută împreună cu mama acesteia și personal la adresa indicată”,a precizat ANI.

Potrivit ANI, în baza plăților pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial deținut, s-a constatat că judecătoatea este beneficiarul final al imobilului din centrul Capitalei.

Totodată, inspectorul a analizat veniturile obținute în mod oficial și a identificat că judecătoarea nu deținea suma necesară pentru a intra în posesia imobilului dat.

„Respectiv, sursa provenienței sumelor bănești este una necunoscută”, a menționat ANI.

În context, inspectorul de integritate a stabilit această diferență substanțială de peste 1 milion 300 de mii de lei manifestată prin deținerea apartamentului, fapt pentru care va solicita eliberarea din funcție a magistratei și sesizarea Procuraturii Generale pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii privind îmbogățirea ilicită.

Ulterior, Procuratura Anticorupție a informat ANI că la 21 iulie curent a inițiat o cauză penală pe numele judecătoarei.

ZdG a scris în luna februarie 2020 că magistrata poate fi văzută, zilnic, în timp ce intră într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul Capitalei.

Deși ZdG a surprins dimineți la rând mașina judecătoarei Avasiloaie parcată în fața acelui bloc, aceasta a negat că ar locui în acel bloc. „Eu intru să verific… Să fie în regulă apa, căldura”, spunea judecătoarea.

În cadrul anchetei din 2020, ZdG a scris că prețul de piață al unui asemenea imobil depășește suma de 120 de mii de euro. Imobilul nu se regăsește însă în declarațiile de avere și interese depuse de magistrată, acolo unde ea indica o casă în Chișinău, construită de părinți, dar și un automobil, înregistrat pe numele tatălui său, și el funcționar.

Blocul a fost dat în exploatare în 2015, iar un metru pătrat de spațiu locativ a costat, în perioada construcției, aproximativ 800 de euro. În 2020, un metru pătrat costa nu mai puțin de 1.100 de euro, conform informațiilor plasate pe site-ul companiei care a construit blocul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *