România acordă 300 de mii de euro în susținerea presei și a societății civile; Acordul de 100 de milioane de euro va fi relansat

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 iulie, 2021, 12:01

România continuă să susține aspirațiile reformatoare, prodemocratice, proeuropene și anticorupție ale cetățenilor Republicii Moldova, exprimate inclusiv prin votul de la ultimele alegeri parlamentare, a declarat ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Chișinău, acolo unde a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Bogdan Aurescu a transmis că România se așteaptă ca după alegerile din 11 iulie, când „Moldova a primit o oportunitate unică”, să avanseze în parcursul proeuropean, reformarea statului, consolidarea instituțiilor, eficientizarea luptei anticorupție și consolidarea statului de drept.

„Moldova poate să devină un model de orientare proeuropeană în vecinătatea estică a Uniunii Europene și un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a Uniunii”, a declarat Aurescu.

El a mai spus că România contează pentru o „cooperare reînnoită” cu viitorul Guvern de la Chișinău, exprimându-și regretul că relațiile în acest sens nu au fost foarte apropiate în ultima perioadă.

„Sprijinul României pentru Republica Moldova se va asigura în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea și consolidarea statului”, a dat asigurări Aurescu.

El a menționat că acordul de 100 de milioane de euro, ieșit din vigoare în acest an, va fi relansat.

„Am convenit în legătură cu un nou program de asistență nerambursabilă, care se îndeplinească funcțiile acordului privind asistența de 100 de milioane de euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an din motive care nu au depins de România”, a mai spus ministrul român, precizând că Bucureștiul va acorda în acest an 300 de mii de euro în scopul implementării de proiecte pentru societatea civilă și sprijinul presei indepente din Republica Moldova.

Amintim că Aurescu a venit la Chișinău cu 100 de mii de doze de vaccin Pfizer. România a donat pe perioada pandemiei peste jumătate de milion de doze de vaccin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *