Peste 16% din populația R. Moldov s-a imunizat anti-COVID-19. Chișinău, Orhei și Dubăsari, în topul clasamentului

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Social / Uncategorized / 27 iulie, 2021, 15:46

Republica Moldova înregistrează o rată de vaccinare de 16,4%, ceea ce înseamnă un număr total de 973.797 de doze administrate la nivel național. Datele au fost prezentate de autoritățile din Sănătate marți, 27 iulie.

Experții în epidemiologie atenționează populația generală despre necesitatea respectării măsurilor de protecție și vaccinarea împotriva COVID-19, în contextul în care a fost confirmată prezența tulpinei Delta în Republica Moldova. Potrivit ultimelor studii internaționale, varianta Delta a virusului Sars-Cov-2 e mai contagioasă și provoacă forme grave de boală.

Varianta Delta e mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Și nu e vorba doar de transmiterea rapidă, dar și de dezvoltarea formelor grave. Astfel, îndemnăm populația să respecte în continuare măsurile de protecție și să se vaccineze. De altfel, un studiu din China a demonstrat că perioada de incubație în cazul tulpinei Delta este de 3 – 4 zile comparativ cu 6 -7 zile în cazul celorlalte tulpini, iar încărcatura virală e de 1.200 de ori mai mare”, a declarat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Până în prezent, 86 % din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. În același timp, la nivel național, au fost raportate 1.447 reacții adverse, dintre care 93% cu forme ușoare, 6,9% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sunt femei și 53% sunt bărbați.

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în mun. Chișinău – 24,2%, Orhei și Dubăsari – 17,9%. Cea mai redusă rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni și UTA Găgăuzia, 8,6% – 11,3%. La fel, o rată mică se numără în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani.

Republica Moldova a recepționat 1.348.710 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X