(VIDEO) Cum răspunde președintele ucrainean la un articol de propagandă semnat de Putin

Autor: , in Externe / 30 iulie, 2021, 16:22

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat, joi, un mesaj video cu prilejul Zilei Creştinării Rusiei Kievene, în care a atras atenţia că „Ucraina este moștenitoarea unuia dintre cele mai puternice state ale Europei medievale – Rusia Kieveană – iar verii și rudele foarte îndepărtate nu ar trebui să atenteze la moștenirea sa şi nici nu ar trebui să încerce să demonstreze cumva implicarea lor în evenimente care s-au întâmplat departe de aceştia”, transmite RBC, citată de Rador.

Potrivit lui Zelenski, istoria creștinismului în Europa de Est a început la Kiev – prin decizia cneazului Vladimir, care a făcut din acel lucru o sărbătoare pentru credincioșii de azi.

„A fost creştinată Rusia Kieveană – Ucraina, iar acest lucru nu este doar o parte din istoria noastră, ci chiar este istoria noastră” – a remarcat liderul ucrainean, potrivit g4media.ro.

Referindu-se, cel mai probabil, la articolul de propagandă semnat recent de președintele rus, Vladimir Putin, care a susţinut că „rușii și ucrainenii sunt un singur popor”, Volodimir Zelenski a adăugat: „Nu este nevoie să ni se demonstreze aceste lucruri cu tratate istorice, cu lucrări sau articole, fiindcă dovezile noastre nu sunt pe hârtie, ci în metal și în piatră. Nu în mituri și în legende, ci în orașele și pe străzile noastre”.

Președintele Zelenski a recomandat plimbările prin Kiev şi vizitarea obiectivelor istorice ale creștinismului existente în capitala Ucrainei. Pe teritoriul unuia dintre aceste obiective, a subliniat preşedintele Ucrainei, este înmormântat Iuri Dolgoruki, fiul lui Vladimir al II-lea Monomahul și strănepotul cneazului Vladimir, „marele cneaz de Kiev, întemeietorul Moscovei”.

RBC aminteşte în contextul acestei declaraţii că, potrivit unui sondaj recent realizat de grupul Rating, 75% dintre ucraineni consideră că Ucraina, nu Rusia, este moștenitoarea Rusiei Kievene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X