Controverse în Germania la tema vaccinării tinerilor. O instituție recomandă vaccinarea doar în anumite condiții

Autor: , in COVID-19 / 4 august, 2021, 19:04

În Germania există un consiliu de experţi în materie de vaccinare: Comisia Permanentă de Vaccinare. În prezent este în clinci cu clasa politică în privinţa chestiunii dacă adolescenţii să fie vaccinaţi sau nu, transmite postul de radio Deutsche Welle, citat de g4media.ro.

Toate landurile germane vor să ofere adolescenţilor cu vârste între 12 şi 17 ani posibilitatea de a se vaccina în centrele de vaccinare sau în cabinetele medicilor de familie. Până acum din această categorie de vârstă au fost vaccinaţi aproximativ 20%, iar 10% din ei sunt vaccinaţi complet.

Şeful Comisiei Permanente de Vaccinare (STIKO), Thomas Mertens, şi-a apărat o dată în plus poziţia, în controversa pe care o poartă cu responsabilii politici de la Berlin. „Noi nu putem recomanda o vaccinare generală atâta timp cât nu avem securitatea datelor necesară”, a spus Mertens într-un interviu.

În continuare există prea puţine date privind posibile afecţiuni cauzate de vaccin în rândul celor cu vârste între 12 şi 17 ani, a adăugat el. Este posibil ca recomandarea STIKO să se schimbe, „dar nu fiindcă politicieni s-au exprimat în acest sens”.

Mai important este pentru moment să se vaccineze cât mai mulţi din cei cu vârste între 18 şi 59 de ani. De aceasta va depinde totul în valul patru al pandemiei, a mai declarat el. Vaccinarea copiilor este poate un subiect interesant pentru mass media dar din punct de vedere epidemiologic nu este atât de relevantă”.

Nu este pentru prima dată că STIKO şi clasa politică adoptă poziţii diferite referitoare la pandemia de coronavirus. În primăvară, STIKO nu a recomandat administrarea vaccinului AstraZeneca tuturor categoriilor de vârstă. Nici pe cel elaborat în laboratoarele Johnson&Johnson. Pe acesta din urmă, STIKO l-a recomandat doar pentru persoanele în vârstă. Politicienii l-au aprobat însă şi pentru oameni mai tineri.

STIKO există deja de aproape 50 de ani. A fost înfiinţată în 1972 şi era pe atunci în subordinea Autorităţii Sanitare Federale. Această autoritate a fost dizolvată în 1994 iar STIKO a ajuns în subordinea Institutului Robert Koch (RKI), instanţa supremă din Germania în materie de virusologie. RKI face parte din Ministerul federal al Sănătăţii, al cărui şef este în prezent Jens Spahn. RKI nu este deci o instituţie total independentă.

STIKO se ocupă de regulă doar de vacinuri care sunt deja aprobate. Pentru chestiunile ce ţin de aprobarea lor este competentă o altă autoritate – institutul Paul Ehrlich.

Recomandările STIKO sunt publicate într-un „Buletin Epidemiologic”. Cel mai recent număr datează din 8 iulie 2021, şi recomandă vaccinarea împotriva coronavirusului a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 17 ani doar în anumite condiţii.

Anume dacă suferă de anumite maladii sau dacă au în familie sau printre apropiaţi persoane din grupele de risc care nu se pot vaccina ele însele din motive medicale. Pentru toţi ceilalţi nu există recomandarea de a se vaccina. Dacă însă tinerii doresc să se vaccineze şi părinţii lor sunt de acord, dacă li s-au comunicat riscurile şi ei totuşi le acceptă, atunci tinerii se pot vaccina, a comunicat STIKO.

Citește continuarea articolului pe g4media.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X