Cu ce se va ocupa vicepremierul pentru Digitalizare, funcție apărută în premieră în Guvernul de la Chișinău

Autor: , in Actualitate / Social / 4 august, 2021, 12:39

Guvernul de la Chișinău, în frunte cu Natalia Gavrilița, va avea în premier funcția de vicepremier pentru Digitalizare. Prezentă joi în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Gavrilița a vorbit despre motivul care a dus la crearea acestui nou portofoliu.

„Noi trăim într-o lume în care tehnologiile moderne se dezvoltă foarte rapid şi ele ne pot ajuta să facilităm accesul oamenilor la servicii publice. Noi ştim că ne confruntăm cu rânduri la centrele multifuncţionale. Uneori instituţiile statului deţin informaţii, dar ne roagă tot pe noi să aducem copii pe hârtie. Există foarte multe cerinţe care pot fi eliminate. Prin tehnologii putem face viaţa mai uşoară oamenilor. Reieşind din necesităţile oamenilor şi din importanţa acestor oportunităţi pe care le putem oferi, am decis crearea acestei funcţii”, a declarat premierul desemnat.

La funcția de vicepremier pentru Digitalizare a fost propus Iurie Țurcanu. El este în prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020, a deținut funcția de director.

Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011, a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X