Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, precizări privind majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei
Candidata la funcția de premier Natalia Gavrilița dă asigurări că în cazul în care garnitura guvernamentală propusă primi votul de încredere în Parlament, prioritar vor fi întreprinse măsuri de majorare a pensiei minime până la 2.000 de lei. Totodată, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a venit cu mai multe precizări la acest subiect.
„Câteva explicații în raport cu majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei pentru că văd mai multe discuții referitor la echitatea faptului că cei care au cotizat mai puțin vor beneficia de aceleași majorări ca și cei care au cotizat integral. Ceea ce prevede legea la moment în raport cu pensia minimă e că ea se acordă în cuantum complet celor care au un stagiu de cotizare complet la momentul pensionării. Cei care au un stagiu incomplet – primesc o pensie minimă diminuată proporțional stagiului nerealizat. Deci – 2.000 de lei pentru stagiu complet (la momentul pensionării) 2.000 de lei* stagiul realizat/stagiul complet pentru ceilalți. Toți vor beneficia de majorări, dar diferențiate”, a explicat Perciun.
„Urmează să decidem dacă mergem pe opțiunea prevăzută actuală din lege, excludem diferențierea în funcție de stagiu sau identificăm alte opțiuni. De pensie minimă beneficiază cei pensia calculată a cărora este sub pragul stabilit. Diferența între pensia minimă și pensia calculată în baza contribuțiilor se achită din bugetul de stat. Partea corespunzătoare pensiei calculate se achită din bugetul de asigurări sociale”, a conchis Dan Perciun.
Precizăm că, un punct din Programul de guvernare propus de Natalia Gavrilița prevede „Majorarea pensiei minime până la nivelul de 2.000 de lei în trimestrul patru al anului 2021 și asigurarea unei creșteri durabile a acesteia, precum și compensarea integrală a medicamentelor pentru titularii celor mai mici pensii”.
Comentarii