„De astăzi, mai săraci”. A decedat poetul, dramaturgul și ex-deputatul Andrei Strâmbeanu

Autor: , in Actualitate / Social / 5 august, 2021, 09:35

Prozatorul, dramaturgul, poetul, scenaristul și ex-deputatul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viață la vârsta de aproape 86 de ani. Mai mulți oameni de cultură și politicieni au venit cu mesaje de condoleanțe.

Vestea tragică a fost anunțată de către Aliona Baroncea, directorul Ansamblului „JOC”.

„Cu un mare regret, Andrei Strâmbeanu a plecat în lumea celor drepți, alături de Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii, colegii, frații lui de suflet și de luptă pentru idealul românesc. Baletul Național Joc vine cu profunde condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care și-au alinat sufletele cu versurile “Primăverii”! Ne întristează faptul că pierdem persoane care au proslăvit arta, dreptatea și care au adăugat file pentru cultura națională. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul publicat de Baletul Național JOC.

„De astăzi și mai săraci, fără Andrei Strâmbeanu. Dumnezeu să-l odihnească cu drepții”, a scris Aliona Teutu.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, în prezent raionul Edineț. În 1959 a absolvit Institutul Pedagogic ”Ion Creangă” (actualmente Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău. În 1963 a debutat cu volumul de versuri ”Fântâna albă”, urmat de cărțile: ”Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), ”Mireasa” (povestiri, 1967), ”Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, dramă în două acte (2004), ”Contrapunct” (antologie, 2004), ”Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), ”Vin, femei și… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), ”Poezii cu gust de pelin” (2015) ș.a.

În 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Piesele sale au fost montate în teatre din R. Moldova și Germania. Creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine. Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dânga ș.a. Este inclus în diverse dicționare și enciclopedii din Republica Moldova și din România.

Andrei Strâmbeanu a fost distins cu ”Ordinul Republicii” în anul 2011. Tot el a fost laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „I.L. Caragiale”, pentru dramaturgie al Academiei Române.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X