Mii de atenieni și-au părăsit casele din cauza incendiilor: „Iadul pe Pământ”

Autor: , in Externe / 5 august, 2021, 10:17

Incendiul masiv de la marginea Atenei a ars toată noaptea și a distrus sau avariat grav zeci de clădiri, inclusiv locuințe. Din cauza focului, mii de persoane au fugit din casele lor, iar pompierii s-au luptat cu greu să aducă flăcările sub control, relatează Euronews și digi24.ro.

Grecia se confruntă cu cel mai dur val de căldură din ultimele decenii, cu temperaturi de 45 de grade in unele regiuni.

Brigăzile de pompieri au profitat de orele de dimineață ceva mai reci pentru a trimite elicoptere și avioane la altitudini mici care să arunce cu apă peste pădurile arse din jurul Tatoi, la 20 de kilometri nord de capitala greacă, acolo unde peste 500 de pompieri s-au luptat toată noaptea pentru a aduce incendiul masiv sub control.

„Echipajele de la sol au făcut cea mai importantă muncă – s-au luptat cu flăcările de coșmar din pădurile suburbane. Până acum nu am avut pierderi de vieți omenești. Casele vor fi reconstruite, iar pădurea va crește din nou”, a spus premierul Kyriakos Mitsotakis.

Peste 100 de locuințe și spații comerciale au fost avariate grav sau distruse, iar peste 500 de oameni au fost forțați să-și petreacă noaptea la hotel, au transmis autoritățile.

Christon Sfetsas, un localnic, a descris noaptea de miercuri drept „iadul pe pământ”. El a fost forțat să-și părăsească locuința din Varympompi, de la marginea Atenei.

„A fost o noapte excepțional de dificilă”

Focul de lângă Atena a produs un nor negru de fum care a micșorat vizibilitatea și a dus la restricții pentru locuitori capitalei grece, care au fost sfătuiți să rămână în case și să închidă geamurile, în ciuda temperaturilor extreme, pentru a evita contactul cu particulele toxice rezultate din ardere.

Pene de curent sporadice au fost înregistrate în mai multe zone ale orașului, după ce incendiul a distrus mai multe turnuri de transmisie, adăugând o presiune adițională pe rețeaua electrică deja aflată sub o presiune extraordinară din cauza căldurii.

„A fost o noapte excepțional de dificilă. Încă mai este multă muncă de făcut”, a spus Nikos Hardalias, adjunct însărcinat cu management de criză și protecție civilă.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendii.

Autoritățile furnizează camere de hotel gratuite pentru toți locuitorii care nu s-au putut întoarce la casele lor din cauza focului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X