(VIDEO) „Lovitura ratată a lui Platon”: Acesta pregătea să lanseze în spațiul public un video trucat în care apăreau Ilan Șor și Maia Sandu

Autor: , in Actualitate / Politic / 5 august, 2021, 08:44

Veceaslav Platon pregătea să lanseze în spațiul public, cu câteva zile înainte de alegeri, un material video trucat în care apărea Ilan Șor și Maia Sandu. Doar că toată operațiunea ar fi fost dată peste cap de un raid al SIS-ului în ferma te trolli a lui Platon, acolo unde se punea la cale operațiunea.

Jurnal TV a intrat în posesia unuia dintre calculatoarele din casa conspirativă a lui Platon, iar informațiile recuperate de acolo scot la iveală lovitura care se pregătea.

Potrivit jurnal.md, în calculator au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Unele dintre elementele emise de fabrica lui Platon ajungeau să fie de-a dreptul virale pe rețelele de socializare, spre exemplu acest colaj foto privind așa-zișii transfugi din PAS sau cele privind scumpirile uleiului.

jurnal.md

Adevărata lovitură, una care cu siguranță ar fi cântărit greu la deznodământul alegerilor din 11 iulie, Platon preconiza să o dea cu câteva zile înainte de alegeri.

După conferința de presă din 3 iunie, Platon a reușit să ajungă practic pe toate ecranele posturilor de televiziune din țară datorită unei stratageme. L-a identificat pe Veaceslav Valico, un fost mare fan și promotor al lui Plahotniuc, pe care l-a aruncat în cursa electorală drept candidat independent, iar el, ca persoană de încredere, l-a reprezentat în dezbaterile electorale. În cadrul acestor ieșiri, Platon încerca de multe ori s-o lege pe Sandu de Șor.

Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei.

Diferențe evidente se pot sesiza și în secundele în care chipul persoanei date este surprins din față, nu doar din profil, devenind vizibile elementele de editare video.

Sunt însă lucruri mai dificil de sesizat la o primă vedere, iar dacă aceste imagini ar fi ajuns pe finalul campaniei electorale pe toate ecranele televiziunilor din țară, susținute de propaganda lui Platon, Șor și Plahotniuc, ar fi fost practic imposibil de combătut.

Așadar, în mentalul societății ar fi fost impusă ideea coruperii Maiei Sandu de către Ilan Șor. Cât ar fi cântărit asta în cadrul rezultatelor alegerilor este greu de spus. Dar cu siguranță mai mult decât povestea celor 30 de mii de sirieni.

Această tentativă a fost combătută prin acel raid al SIS-ului, de la sfârșitul lunii iunie, care a destructurat gruparea lui Platon și a sechestrat inclusiv caluclatoarele din fabrica lui Platon.

Platon nu a reacționat deocamdată. Ilan Șor în schimb a publicat un comentariu pe Facebook, calificând materialul video drept un fals de proastă calitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X